Відновлювальні роботи в зруйнованому вибухами арсеналу Балаклійському районі набувають планомірного характеру. Для ліквідації наслідків задіяно 11 будівельних компаній. У райцентрі й селах, які постраждали від надзвичайної події на території 65-го арсеналу, пошкоджено 265 будівель, зокрема 231 житловий будинок (114 приватних і 117 багатоквартирних), 22 об’єкти інфраструктури й промисловості, 12 об’єктів соціальної сфери, зокрема дві школи й два дитячі садки.

— Усі 265 будівель обстежено, складено акти. Аварійні роботи (закриття віконних і дверних отворів) виконано вже на 80%, — повідомила голова облдержадміністрації Юлія Світлична. — Також будівельні компанії розпочинають відновлювальні роботи на покрівлях, віконних і дверних отворах. Нині складають відповідні поадресні графіки робіт, відбувається розміщення будівельників, завезення інструментів, техніки й обладнання. Планується робота 11 будівельних компаній Харкова і Харківської області. Цих сил достатньо.

На черговому засіданні регіонального штабу з ліквідації наслідків події було ухвалено рішення про повернення людей додому. Щодо відновлення роботи дитсадків, то всі непошкоджені дитячі дошкільні заклади вже працюють. Один з постраждалих дитячих садків планують відновити протягом двох днів, другий (у селищі Нафтовиків) потребує капітального ремонту, дітей із цього садка тимчасово переведуть до найближчого дошкільного закладу району.

За час ліквідації надзвичайної події до Балаклійського району надійшло понад 120 тонн гуманітарної допомоги, зокрема більш як 50 тонн продуктів харчування, медикаментів і засобів гігієни і понад 70 тонн будматеріалів.

Нині у Балаклійському районі тривають роботи з розмінування за територією населених пунктів. Розмінування самого міста Балаклія і населених пунктів у десятикілометровій зоні завершено.

У районі майже закінчили роботи з відновлення електропостачання.

Микола КОСИЙ.

Харків.