Аптечна професійна асоціація України стурбована тим, що анонсована урядом програма «Доступні ліки» через низку вагомих причин не почне діяти, як було обіцяно, завтра, 1 квітня. Одна з них — формування Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.


Протягом десяти днів, починаючи з 25 березня, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів», реєстр має бути наповнено та затверджено МОЗ, а це аж ніяк не може відбутися до 1 квітня.
— Справді, протягом десятиденного терміну виробники і дистриб’ютори мають подати необхідну інформацію щодо лікарських засобів, які потім буде внесено до реєстру. Цю інформацію вони надаватимуть до 3 квітня. Далі реєстр має затвердити Міністерство охорони здоров’я, і тільки тоді аптеки зможуть закуповувати лікарські засоби для хворих на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. А це потребує чимало часу, — зазначає директор Аптечної професійної асоціації Володимир Руденко.

Крім того, відкрите питання щодо розпорядників бюджетних коштів, з якими аптеки мають укладати договори на місцях. Досі перелік цих суб’єктів не оприлюднено на сайті МОЗ чи в інших інформаційних джерелах. А без договору жодна з аптечних установ не може відпускати лікарські засоби. Треба мати на увазі, що укладання угод також не робиться миттєво.
Тобто реально і повноцінно, на думку Володимира Руденка, програма зможе запрацювати в десятих числах квітня.
— Ситуація така, що люди не отримають обіцяного програмою «Доступні ліки» запланованої дати, і першими, кого можуть звинуватити в цьому, стануть аптеки, — наголосив директор Аптечної професійної асоціації.

Вл. інф.