Унікальне видання «Два ювілеї Августина Волошина», що містить невідомі досі документи з особистого архіву президента Карпатської України, презентували в Ужгороді (на знімку).

Фото
прес-служби ОДА.

Книга, видана коштом обласного бюджету, ґрунтується на матеріалах з двох альбомів, знайдених випадково на горищі старого будинку в Ужгороді. Тут зібрано вітання, адресовані Августину Волошину до 50- та 60-літнього ювілеїв (1924-го та 1934 року).

Історичні матеріали на початку року облдержадміністрації, повідомляє її прес-служба, запропонував завідувач відділу електронних процесів Інституту електронної фізики НАН України, професор УжНУ Олександр Снігурський. Йому вони дісталися 1997 року від університетського товариша Ференца Паппа, коли той виїжджав до Угорщини. Альбоми він випадково знайшов на горищі будинку, готуючись до еміграції.

— Матеріали надзвичайно цінні тим, що доводять: Августина Волошина, коли він ще навіть не був президентом Карпатської України, знали й поважали далеко за межами нинішнього Закарпаття (тоді край входив до складу Чехословаччини. — Авт.). Вітання йому надсилали представники держустанов, зокрема й високопосадовці Чехословаччини, священнослужителі греко-католицької церкви, освітяни й представники «Просвіти», банкіри, політики і письменники, зокрема з Галичини, зарубіжні емігрантські громади та окремі українці в екзилі, — наголосив під час презентації Геннадій Москаль. — Мова вітальних адрес, нехай і не така, як сучасна, але все-таки українська. І це доводить: Закарпаття вважали українським краєм ще задовго до подій Карпатської України (1938—1939 рр.).

Упорядник видання Ігор Ліхтей розповів, що загалом знайдені альбоми містять майже 700 листівок і телеграм, з них до книги увійшло майже 300.

Робота над виданням велася дуже активна, перші примірники встигли надрукувати до річниці Карпатської України — 15 березня. Сигнальні екземпляри презентували 17 березня, на день народження Волошина, в його рідному селі Келечин Міжгірського району. Геннадій Москаль попросив власника архівних матеріалів Олександра Снігурського передати їх до Келечина. Спочатку вони зберігатимуться в кімнаті-музеї Волошина в місцевій школі, а далі стануть експонатами музею, який там побудують. На переконання керівника області, Августин Волошин — найвизначніша постать в історії Закарпаття.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.