Протягом березня на батьківщині корифея українського професійного театру, видатного письменника і режисера Марка Кропивницького тривав 58-й огляд-конкурс аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини».

У ньому брали участь тридцять два аматорські театральні колективи клубних закладів області, які показали вистави української та зарубіжної класики, сучасної драматургії.
Конкурс започаткували департамент культури і туризму облдержадміністрації спільно з обласним Центром народної творчості. У результаті багаторічного успіху він став визнаним культурно-мистецьким явищем, яскравим святом популяризації театрального аматорства, улюбленою подією тисяч прихильників сцени.
За доброю традицією «Театральна весна Кіровоградщини» завітала і до Побузького міського Будинку культури «Металург» у Голованівський район.

 

Свою майстерність демонструють аматори Олександрівського сільського клубу з Голованівського району.


«До нас приїхали колективи з Гайворонського, Вільшанського та Благовіщенського районних будинків культури, Хащуватського сільського будинку культури (Гайворонського району) та Олександрівського сільського клубу (Голованівського району), — розповідає директор Побузького МБК «Металург» Ірина Запорожець. — Аматори показали мюзикл «Сон зимової казки» (режисер Вікторія Вакуленко), уривок з вистави «За двома зайцями» (режисер Ольга Бень), театралізоване дійство «Український ярмарок» (режисер Галина Гаврилюк), виставу «На перші гулі» (режисер Марина Лютенко) та сатиричну комедію «Віддавали батька в прийми» (режисер Віталій Ткач).
До складу журі огляду-конкурсу, на чолі з головним режисером академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького заслуженим діячем мистецтв України Євгеном Курманом, входять провідні актори театру та фахівці обласного Центру народної творчості.
«Такого театрального руху, як на Кіровоградщині, немає ніде в Україні, ні за кількістю аматорських колективів, ні за якістю», — переконаний голова журі Євген Курман.
За традицією відзначення переможців огляду-конкурсу відбудеться під час церемонії відкриття Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» на території Державного музею-заповідника Івана Карпенка-Карого «Хутір Надія» у вересні.


Ольга КЛИМЕНКО.


Кіровоградська 
область.
Фото автора.