Відновлення районного містечка Балаклія, істотно зруйнованого вибухом військового арсеналу, — дорога і нелегка справа. Після перших оптимістичних доповідей, що все, мовляв, під контролем і нормальне життя в районі відновиться в стислі терміни, доводиться констатувати, що відновлення зруйнованої інфраструктури триватиме багато років і потребуватиме значних коштів, найімовірніше, набагато більших за виділені на сьогодні.

З резервного фонду держбюджету Харківська облрада отримала 100 млн. грн. і виділила 10 млн. грн. із власного резервного фонду для ліквідації наслідків вибухів на арсеналі в Балаклії. Таке рішення депутати обласної ради ухвалили на позачерговій сесії.

— Сесія присвячена перерозподілу фінансових ресурсів на районний рівень для того, щоб якнайшвидше розпочати відновлювальні роботи у Балаклійському районі. Людям потрібно повертатися додому, їм необхідно компенсувати шкоду, завдану вибухами. Передусім ці гроші буде спрямовано на відновлення житлового фонду, — сказала голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.

За останніми даними, у результаті надзвичайної ситуації на арсеналі в Балаклійському районі пошкоджено 373 будівлі: 12 — соціальної сфери, 22 об’єкти ЖКГ і промисловості, 339 житлових будинків, з яких 117 — багатоквартирні, 222 — приватні. Два приватні будинки зруйновано повністю, і вони не підлягають ремонту, три — частково. Також не підлягають ремонту 13 багатоквартирних будинків, у яких мешкають 93 сім’ї (176 осіб).

— Ці сім’ї потребують нового житла. На сьогодні ми вживаємо всіх необхідних заходів для того, щоб надати їм тимчасове житло, доки не буде завершено всі капітальні роботи, — пояснила очільник області. — Нині працює комісія з оцінки шкоди. Буде розглянуто різні можливості, шукатимемо варіанти для того, щоб люди або повернулися додому, якщо будинки підлягають відновленню, або одержали нове житло. Звертатимемося до Кабінету Міністрів України, шукатимемо всі можливі важелі для вирішення цього питання.

Уже з цих слів зрозуміло, що шукати складні рішення у не менш складних ситуаціях доведеться довго й важко і ті сто з гаком мільйонів розв’яжуть далеко не всі проблеми, які виникли в результаті цієї військової катастрофи.

Ще кілька цифр. До газопостачання підключено понад 14,5 тисячі абонентів Балаклійського району. 700 абонентів поки що без газу, що пов’язано зі значними руйнуваннями в будинках. До електропостачання залишилося підключити майже 300 абонентів — у будинках, де були серйозно пошкоджені лінії електропередачі.

А поки що в пошкоджених вибухами будинках ремонтують покрівлі і встановлюють вікна, місцеві мешканці гадають: а що насправді стало причиною, хто винен у таких масштабних руйнуваннях? У якогось безглуздого дрона, який розбомбив одразу весь арсенал, місцеві мешканці не вірили від самого початку, а інші переконливіші версії ні влада, ні слідчі органі поки що не називають.

Тож забути і перехреститися, щоб раптом не рвонуло ще раз? За чутками, підземні склади вціліли. Але чи вціліли папери, де було вказано надходження і витрати боєприпасів?

Микола КОСИЙ.

Харків.