У рамках проекту «Модельний округ» за підтримки Програми «USAІD/РАДА» і громадської організації «Інтерньюз-Україна» народний депутат Світлана Заліщук та представники медіа побували на Луганщині.

Під час зустрічі з керівником Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом говорили про потреби населення, проблеми відбудови житла, пошкодженого внаслідок військової агресії з боку Росії, інтеграцію внутрішньо переміщених осіб та загальну економічну ситуацію в країні, яка склалася на тлі військових дій, що затягнулися. На прес-конференції Світлани Заліщук та представників правоохоронних органів Луганщини порушувалися питання, пов’язані з безпекою в регіоні. Під час поїздки до Станиці Луганської парламентарій спільно з представниками місцевої влади та командою Міжнародного Комітету Червоного Хреста проінспектувала роботу контрольного пункту виїзду-в’їзду. Відвідини Станично-Луганської школи №1 проілюстрували наявність проблем, з якими зіштовхуються навчальні заклади: різке зниження кількості учнів, питання об’єднання шкіл та безпеки, брак фінансування. Делегація поспілкувалася також із місцевими громадськими активістами та відвідала районну лікарню.

У Сєверодонецьку народний депутат узяла участь у круглому столі на тему: «Забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб в Україні». Метою заходу було роз’яснення пропонованого законодавства в сфері прав вимушених переселенців та аналіз майбутньої реформи виборчого законодавства.

Два дні перебування парламентарія на Луганщині показали ефективність механізмів комунікації, які пропонує проект «Модельний округ». Живе спілкування з представниками області створює можливості вибудувати формули співпраці, які полегшують розв’язання конкретних проблем. Відтак на друге півріччя цього року вже заплановано ще одну поїздку Світлани Заліщук до Луганської області.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.