Учора Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні затвердив Середньостроковий план дій на 2017—2020 роки. «Це те, чим буде займатися уряд у 2017—2020 роках. Завдання — дати відповідь, які перспективи розвитку нашої країни. Це реальний план, який нас може об’єднати», — сказав прем’єр Володимир Гройсман та висловив сподівання, що Верховна Рада підтримає представлений план дій.

«Нам треба 226 голосів. Зібралися, проявили державницьку позицію, ухвалили рішення. А ефект від ухвалення цих рішень відчує кожен український громадянин. Україна почне жити в нових, якісних реаліях», — підкреслив прем’єр.

 

Представляючи план дій, прем’єр повідомив, що він визначає основні напрями роботи з побудови нової моделі розвитку економіки України, яка відрізняється від економіки сировинного типу та здатна забезпечувати стале зростання завдяки ефективній приватизації, оновленню інфраструктури, модернізації енергетичної системи, проведенню пенсійної, земельної та судової реформ, а також реформування освіти і системи охорони здоров’я.

Зокрема, В. Гройсман підкреслив, що кожна область отримає можливість реалізації великого інфраструктурного проекту.


Також уряд надалі спрямовуватиме зусилля на досягнення енергетичної незалежності: «Це відбуватиметься в різних напрямах — від розвитку і модернізації вугледобувної галузі до збільшення видобутку українського газу, нарощування потужностей ядерної енергетики та впровадження проектів енергоефективності».


Одним із ключових завдань на 2017 рік В. Гройсман назвав пенсійну реформу. Зазначивши, що нині 80 відсотків пенсіонерів живуть за межею бідності, В. Гройсман підкреслив, що уряд знає, як провести реформу пенсійної системи, щоб вона відповідала критеріям справедливості та бездефіцитності на середньостроковій перспективі. «Ми говорили про те, що з 1 січня зможемо підняти мінімальну заробітну плату вдвічі, і ми це зробили. А при проведенні пенсійної реформи, яку пропонуватиме уряд, у нас є можливість з 1 жовтня досить якісно підняти пенсії для українських громадян. Я в цьому глибоко переконаний, бо це вже реальність», — запевнив він.


Втіленню цих намірів також має сприяти приватизація.


І, нарешті, питання, за яке брався, але не зумів довести до кінця жоден уряд — це земельна реформа. «Ми запропонуємо абсолютно якісну модель обігу земель. Увага! Не в інтересах великих холдингів, іноземних інвесторів, а в інтересах українського громадянина — власника землі», — наголосив прем’єр.