Ще недавно Чернігівщину називали картопляним Донбасом. Зараз, зі зрозумілих причин, така назва неактуальна, але картопля лишається в нашому краї другим хлібом. Тому нарешті великий деруновий фестиваль проведуть навесні в Чернігові.

 

Кулінарне свято "Дерун-Фест" буде присвячено головній страви поліської кухні -- картопляним дерунам.

 

Дрес-кодом організатори свята визначили вишиванку. І, як вони повідомили, "в церемонії візьме участь особисто гетьман України Богдан Хмельницький". Після цього відбудеться фольклорне дійство і козацький перформанс. Запланували і встановлення всеукраїнського рекорду, який ще не розголошується.

 

А взагалі це буде фестиваль вуличної їжі з різноманітністю дерунів від кращих ресторанів міста і фуд-кортом просто на центральній площі міста, де будуть створювати настрій кращі фольклорні колективи. Проходитимуть майстер-класи з приготування дерунів, конкурси та змагання з поїдання дерунів.

 

Відкриття "Дерун-Фесту" відбудеться 29 квітня на площі біля Катерининської церкви. В його програмі -- унікальна анімаційна екскурсія "Стежками козацької слави Чернігова", історична реконструкція, знайомство з козацьким військом стародавнього міста, ярмарок "Містечко майстрів". Увечері 29 квітня чернігівські музеї на Валу відкриють свої двері для нічних екскурсій

 

У рамках фестивалю "Дерун-Фест" у Чернігові діятимуть акції "Weekend за півціни" -- проживання в готелях з 28 по 30 квітня зі знижкою 50%, а також "Один квиток на двох" -- відвідування музеїв міста удвох по одному квитку 29 і 30 квітня.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України