Ранкове засідання 4 квітня


На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій нагадав, що 4 квітня 1949 року у Вашингтоні було створено НАТО як «об’єднання вільних країн, яке успішно протистояло імперії зла — Радянському Союзу». «І на сьогодні для України, яка вже третій рік охороняє свої кордони від путінської орди, найкращий шлях досягнення стратегічної безпеки — надійний щит НАТО, — сказав глава парламенту. — Наше завдання — докласти всіх зусиль, щоби якнайшвидше ми приєднались до вільних народів об’єднаного північноатлантичного альянсу». Голова Верховної Ради висловив сподівання, що «дуже швидко будемо цей день відзначати спільно як повноправні члени НАТО».

 

 

Артур Герасимов.

 

Олег Мусій, Богдан Матківський.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Зранку депутати з фракції Радикальної партії заблокували парламентську трибуну, вимагаючи скасування рішення НКРЕКП про запровадження абонплати на газ. Під час виступів від фракцій лідери «Батьківщини» Юлія Тимошенко, «Народного фронту» Максим Бурбак, Радикальної партії Олег Ляшко, «Самопомочі» Олег Березюк, ДГ «Воля народу» Ярослав Москаленко, представники Опозиційного блоку також виступили з вимогою скасувати нещодавнє рішення НКРЕКП про запровадження абонплати на газ, що, за словами депутатів, призведе до зростання комунальних платежів для населення. Депутати наполягали на запрошенні до парламенту голів НКРЕКП Дмитра Вовка, НАЗК Наталії Корчак, Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва та Фонду держмайна Олега Білоуса, щоб провести з ними дискусію та виконати контрольну функцію парламенту. Лунали заклики і до відставки посадовців, зокрема, всього складу НКРЕКП. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій запропонував проголосувати за рішення запросити вищезгаданих посадовців до парламенту. Тим паче, що за законом до 1 квітня НКРЕКП має надавати щорічний звіт Верховній Раді, — відзначив глава парламенту. За рішення викликати до парламенту Д. Вовка проголосували 203 депутати, Ю. Терентьєва — 212 «за», Н. Корчак — 208 «за», О. Білоуса — 216 «за». Такі рішення прийнято відповідно до ч. 3 ст. 6 Регламенту Верховної Ради. Голова парламенту запевнив, що у робочому порядку узгодить день та час, коли ці посадовці прийдуть для виступу в парламенті.


Верховна Рада України ухвалила за основу в першому читанні проект закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» щодо впорядкування виплат (№ 1170) з техніко-юридичними правками. За таке рішення проголосували 258 депутатів.


Автор законопроекту народний депутат України Юрій-Богдан Шухевич, представляючи документ, зауважив, що це законопроект на підтримку жертв тоталітарного режиму, котрих залишилось уже дуже мало, і парламент мусить їх підтримати. За його словами, уряд у 2008 році прийняв закон, який передбачив виплату певної невеликої доплати тим, хто був ув’язнений, — 54 гривні, тим, хто був на засланні, — 47 гривень. Цей закон був прийнятий парламентом у червні, мав набути чинності з жовтня, однак розпочалася криза і навіть ці мізерні доплати не виплачувались. Багато колишніх політв’язнів звертались до судів і вигравали, але Пенсійний фонд все одно відмовлявся виплачувати надбавки до пенсій репресованим. Законопроект передбачає доплату до пенсій у розмірі 25% тим, хто був в ув’язненні, та 12,5% тим, хто перебував на засланні. Грошові компенсації не становитимуть значних витрат з бюджету, зауважив і перший заступник голови Комітету з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Валерій Пацкан. «Завданням законопроекту є законодавчо встановити уніфіковані підходи при призначенні та виплаті підвищень до пенсій жертвам політичних репресій, — зауважив він. — Реабілітовані є однією з найбільш соціально незахищених категорій осіб. Розміри грошових компенсацій і підвищення пенсій або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги їм наразі визначені підзаконними нормативними актами та є вкрай мізерними, що не може бути співмірним із тими стражданнями і утисками, які довелося пережити жертвам політичних репресій». Депутат Олег Барна наголосив, що цей законопроект є «боргом української влади перед українськими героями».


Окрім того, йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, у разі якщо законопроект буде ухвалений, то грошова компенсація за весь період незаконного ув’язнення буде виплачуватися реабілітованим громадянам за кожний місяць позбавлення волі або примусового поміщення у лікувальні заклади у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, що встановлена законами України на день виплати цієї компенсації. Причому реабілітовані громадяни зможуть без обмеження будь-яким строком подавати заяви про компенсацію та повернення майна. Підвищення до пенсій реабілітованих осіб та членів їх сімей будуть уніфіковані та встановлюватимуться до всіх пенсій (або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії), так як і всім іншим категоріям українських пільговиків.


Потім Верховна Рада розглянула блок питань транспорту. У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільні дороги» щодо уточнення деяких повноважень органу державного управління автомобільними дорогами загального користування» (236 «за») — № 5386. На повторне перше читання відправлено законопроект № 4642 «Про внесення змін до деяких законів України щодо обов’язкового страхування відповідальності перевізника за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю пасажирів та третіх осіб».


Головуючий оголосив про обрання головою депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Артура Герасимова, котрий досі працював представником Президента України у парламенті. А представником глави держави призначено народного депутата України Ірину Луценко.


Парламентарії не підтримали пропозицію головуючого про скасування перерви з 12.00 до 12.30 на пленарних засідання цього тижня.


Головуючий повідомив про створення у парламенті міжфракційного депутатського об'єднання «Майбутнє України», головою якого обрано Івана Рибака.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:


— Наше завдання — докласти всіх зусиль, щоб якнайшвидше приєднатися до вільних народів, об’єднаних у північноатлантичний альянс.