Очільник Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль вважає неприпустимо високими тарифи на транспортування та розподіл газу. За його словами, у таблиці тарифів із транспортування газу, які для кожної області встановлені окремо, Закарпаття опинилося на першому місці.

З одного боку, доходи облгазу впали. Це так. А з другого, Закарпаття стабільно скорочує обсяги споживання блакитного палива. Відбувається це за рахунок того, пояснює очільник регіону, що Закарпаття перше в Україні відмовилося від неекономного централізованого опалення, за що область завжди ставили за приклад. Приватний сектор, установи та організації за власні чи бюджетні кошти перейшли на індивідуальне опалення, яке споживає набагато менше газу порівняно з централізованим, а в результаті закарпатці — замість того, щоб їх хвалити за ощадливість, — повинні вносити найбільшу в Україні абонплату!

Ще один штрих. У багатьох селах (а в області понад дві третини населення живе саме в сільській місцевості) газопроводи прокладалися коштом самих мешканців, то чому вони мають так багато платити за доставку газу? Нарешті, чому в тарифах не враховане географічне положення області, обурюється Г. Москаль. Закарпаття — найзахідніший регіон, і якщо наша держава отримує реверсний газ зі Словаччини та Угорщини, плата за його транспортування тут має бути найнижчою.

«Я спрямував звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та керівництва НКРЕКП із проханням переглянути тарифи і встановити нові, економічно обґрунтовані», — констатує голова ОДА.

Що ж, побачимо, як зреагує столиця.

Василь НИТКА.

Ужгород.