Із 1 квітня в Україні мала стартувати проголошена урядом реімбурсація. Та не все так сталося, як гадалося й очікувалося. Як повідомляють з регіонів кореспонденти «Голосу України», не скрізь на місцях є повна готовність до реалізації програми «Доступні ліки». Проте люди не полишають надії. Насамперед ті, хто в боротьбі з підступною хворобою дуже потребує підтримки.

Фотоетюд Юрія ПЕРЕБАЄВА.

 Буде як завжди, а хочеться краще

До переліку аптечних закладів, що беруть участь у Програмі відшкодування вартості лікарських засобів під час амбулаторного лікування осіб, які страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму в Кропивницькому на 2017 рік визначено 15 суб’єктів господарювання. Загалом — 40 аптек. Станом на 4 квітня в жодній із них якихось дій, спрямованих на виконання програми, ще не здійснювалось. Пояснюють це тим, що не укладено договори на таку співпрацю. Більшість працівників аптечних установ і споживачі схиляються до думки, що поки що це лише зайвий ажіотаж, не підкріплений нічим. Який, однак, уже розповсюдився на певну частину потенційних споживачів.

Проте, як пояснив заступник директора департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олександр Скрипник, наразі ситуація перебуває в позитивній динаміці. Кошти з державного бюджету (а це, нагадаємо, на всю Україну 500 мільйонів гривень) вже надійшли на казначейські рахунки в регіонах.

Так, зокрема, голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко підписав розпорядження, яким затверджено розподіл коштів державного бюджету, передбачених на реімбурсацію (для Кіровоградщини це загалом 12481 тисяча гривень), на райони області. Там відповідні структурні підрозділи органів влади вже мають інформаційну базу щодо визначеного законодавством кола пацієнтів, котрі підпадають під її дію. Вирішено, що ці кошти потрібно буде передати на центри первинної медико-санітарної допомоги, а в районних державних адміністраціях нині мають визначитись із переліком медичних закладів, лікарі яких матимуть право виписувати відповідні рецепти. Вони мають бути передбачені відповідним розпорядженням голів РДА.

Можливо, певну затримку спричинила відсутність нормативного документа, проте, як стало відомо, в МОЗ України вже підписано Наказ № 360 від 03.04.2017 р., яким затверджено Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. Реєстром передбачено міжнародну непатентовану назву лікарського засобу, на який розповсюджується дія відшкодування, добова доза лікарського засобу за рекомендаціями ВООЗ, розмір відшкодування добової дози лікарського засобу, розмір відшкодування за упаковку лікарського засобу і навіть розмір доплати залежно від фірми-виробника.

Загалом, стверджує Олександр Скрипник, робота з пацієнтами розпочнеться вже в найближчі день-два, а в деяких місцях, можливо, й раніше.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.

 

Затримка за міністерством

У понеділок, 3 квітня, тернопільські лікарі почали виписувати хворим рецепти, в яких зазначено не фармацевтичний препарат, а лише діючу речовину, що є основною у процесі лікування. Принаймні це підтвердили кілька лікарів загальної практики — сімейної медицини, до котрих я звертався по інформацію. Отже, стартувала програма реімбурсації «Доступні ліки», згідно з якою держава дає хворим знижку на низку медикаментів. Щоправда, вона передбачає адресне відшкодування державою вартості ліків лише для осіб, котрі страждають на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та цукровий діабет ІІ типу.

Далі хворий іде до аптеки і провізор рекомендує йому перелік ліків, в яких є необхідна діюча речовина. Клієнт сам вибирає препарат: якщо дешевий, то держава компенсує його вартість повністю, якщо дорогий — лише частково. Фактично, кажуть деякі медики, не пацієнт обирає ліки, а вміст його гаманця. Але...

Але приходить хворий до аптеки, а йому кажуть: «Вибачте, ми не можемо дати вам ліки зі знижкою. У нас ще немає затвердженого Міністерством охорони здоров’я України для програми реімбурсації переліку препаратів, які містять ті чи інші діючі речовини».

І це справді так. За словами заступника управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Лідії Чайковської, профільне міністерство поки що надало тільки реєстр діючих речовин, а перелік медикаментів, в яких вони містяться і які мали б вибирати хворі для свого лікування, наразі відсутній.

Лідія Зіновіївна зауважила, що така ситуація викликає в людей невдоволення, вони вже телефонують і приходять з численними скаргами на працівників аптек.

— Хоча, — продовжує вона, — наша область готова до реалізації програми «Доступні ліки». Ми провели навчання з лікарями: як виписувати рецепти, які рекомендації давати хворим... Ми також провели нараду з керівниками аптечних установ. У рамках цієї програми Тернопільщині виділено 13,5 мільйона гривень. І, повірте, ми хочемо сповна скористатися ними, щоб допомогти людям.

На моє запитання, чи всі аптеки братимуть участь у програмі, якщо вона, звісно, таки почне діяти, Лідія Чайковська відповіла: «Усі комунальні — обов’язково. Що стосується комерційних аптек, то з власного досвіду можу сказати, що вони неохоче співпрацюють з державою в таких програмах».

Чому так? Я зателефонував до кількох із них. Мені відповіли, що держава ще досі не розрахувалася з ними за участь у попередніх таких програмах.

Що стосується сільської місцевості, то населення обізнане з програмою реімбурсації і вже звертається до місцевих лікувальних установ. Зокрема, завідувач Доброводівської амбулаторії загальної практики — сімейної медицини, що в Збаразькому районі, Василь Славич підтвердив це. По суті, він описав ті самі проблеми, про які йдеться вище.

Тим часом заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик в інтерв’ю «5 каналу» 31 березня заявив: «Наступного понеділка (тобто 3 квітня. — Ред.) Міністерство охорони здоров’я оприлюднить список усіх ліків, які братимуть участь у програмі. Планується, що до нього увійде майже 200 медикаментів. 3 квітня також опублікують список аптек, де ці ліки можна отримати».

Але... Поки що немає ані списку ліків, ані списку аптек.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Тернопіль.

 

Гроші вже пішли в райони

Чотирнадцять мільйонів гривень у рамках програми «Доступні ліки» отримала з державного бюджету Херсонщина для відшкодування вартості препаратів хворим на серцеві недуги, бронхіальну астму, цукровий діабет ІІ типу. Обласна державна адміністрація вже видала розпорядження про розподіл цих коштів по районах, а районні лікарні укладатимуть договори з аптеками на купівлю ліків для згаданих категорій пацієнтів. Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Короленко вважає, що програма реімбурсації врятує чимало життів.

— У нас в області тільки гіпертоніків понад триста тисяч. Я й сам підпадаю під цю категорію — доводиться витрачати на ліки більш як тисячу гривень на місяць. Але далеко не в усіх ці гроші є, тому дехто підлікується і перериває курс через необхідність економити. А це на користь здоров’ю не йде — надто якщо пережив інфаркт чи інсульт, — каже Віктор Короленко.

Нині на Херсонщині вже визначили майже сто уповноважених аптек, які за угодами з районними центрами надання первинної медико-санітарної допомоги видаватимуть хворим препарати, придбані бюджетним коштом. Раніше такі програми охоплювали переважно комунальні фармацевтичні заклади, але тепер критерій відбору дещо інший. Потрібно насамперед мати сучасний комп’ютер, що за допомогою ключ-коду через захищену лінію дає змогу підключитися до електронного реєстру хворих (зокрема, залежних від ліків, що знижують рівень цукру в крові), котрі мають право на отримання безплатних ліків. Їхні прізвища туди вноситимуть лікарі.

Хворі, щоправда, про ці новації або не знають, або тільки щось чули. Семеро з кожних десяти опитаних автором цих рядків відвідувачів херсонських аптек зізналися, що про урядову програму не поінформовані. Ще двоє сказали: чули про неї по телевізору або читали в газеті. А от пенсіонер Василь Буняченко каже: про перспективу отримувати ліки безплатно розповів лікар міського кардіодиспансеру на особистому прийомі. Однак гіпертонік не цікавився, чи поповнило його прізвище електронний реєстр, бо просто не знав про його існування.

У свою чергу керівники аптек звітують: працювати готові. Але...

«Технічно ми вже підготувалися до роботи за програмою «Доступні ліки». Є комп’ютер, є досвід роботи за схожими проектами. Але досі немає затвердженого переліку препаратів, які треба видавати, та їх оптово-роздрібних цін. Не укладено відповідний договір. Поки цих документів немає, обслуговувати пацієнтів за програмою не можемо — ще потрібен час. Мабуть, МОЗ треба було б прискорити ці формальності, — зазначила в бесіді з кореспондентом «Голосу України» завідувачка аптеки № 3 Херсона Тетяна Урсал.

Аналогічна ситуація і в районах області: гроші отримали, зібрали керівників аптечних мереж і поінформували про готовність укладати договори. Коли ж до грошей отримають ще перелік доступних ліків, ніхто сказати не може. Відповідно й наївні сподівання хворих уже з 1 квітня прийти до аптеки й отримати свої ліки без сплати готівки.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.

 

Гра у піжмурки з пігулками

У пошуках обіцяних урядом безплатних пігулок обійшов кілька сумських аптек. Програма «Доступні ліки» мала запрацювати з 1 квітня, тож 3 квітня, коли вирушив у похід, вони вже точно мали з’явитись.

Аптека № 90 — одна з найстаріших і найпопулярніших у місті, вона розташована в самісінькому центрі Сум. Тут мені повідомили, що безплатних ліків не відпускають, бо досі немає навіть переліку цих препаратів. Відтак аптека не підписала ні з ким і жодного відповідного договору. Те саме розповіли і в аптеці № 8. В аптеці № 235 провізор запевнила: щойно розмовляла на цю тему зі своїм керівництвом. «У нас цієї програми ще немає і ми про неї нічого не знаємо, — сказала вона. — Навіть те, які конкретно препарати та за якими цінами пропонуватимуть людям без оплати. Нам лише дали зрозуміти: щоб ця програма запрацювала, має минути якийсь час».

Спочатку програму «Доступні ліки» хотіли «запустити» з 1 лютого, потім цей момент перенесли на два місяці, але він, виявляється, не настав і досі. Щоправда, в аптеці «Центральна», що розміщується в Сумах на вул. Троїцькій, повідомили, що вже мають безплатний інсулін. Він надійшов тиждень тому, перед цим за гроші купували найважливіші для себе ліки навіть діабетики.

В обласному управлінні охорони здоров’я розповіли, що програма «Доступні ліки» на Сумщині ще не стартувала. Відповідна субвенція у сумі 14,3 мільйона гривень уже прийшла, її розподіляють між районами залежно від кількості хворих, «охоплених» урядовою програмою.

Заступник начальника управління Надія Лисенко каже: перелік ліків, які відпускатимуться за спеціальними рецептами безплатно, складається із 21 найменування. Але й досі немає конкретики: медикаменти якого виробника і за якою ціною внесено до списку. Частина їх надаватиметься хворим взагалі без грошей, решта відпускатиметься за часткову оплату. Але, на-

приклад, хтось захоче придбати імпортний препарат і заплатити за нього одну суму, а хтось — такий само медпрепарат вітчизняного виробника, заплативши за нього менше. Такі моменти досі не врегульовано, а без них механізм запрацювати не зможе. Аптечні заклади також мають підписати угоди з розпорядниками бюджетних коштів, бо без цього їм не оплатять «отоварені» безплатні рецепти.

За словами Н. Лисенко, загальна кількість мешканців області, котрі підпадають під урядову програму «Доступні ліки», становить 430 тисяч осіб. Якщо розподілити між ними виділені державою 14,3 мільйона гривень, на кожного вийде приблизно 30 гривень. Тож безплатних рецептів у 2017 році випишуть не так уже й багато.

Нагадаємо, що програмою «Доступні ліки» передбачена державна допомога хворим на серцево-судинні патології, діабет і бронхіальну астму. В «Аптечній професійній асоціації України» прогнозують, що вона реально запрацює після 10 квітня.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.

 

P.S. Коли матеріали готувалися до публікації, на сайті МОЗ з’явилося повідомлення про те, що міністерство у вівторок, 4 квітня, затвердило Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. Він містить загалом 157 торговельних назв препаратів. При цьому за зазначеною 21 міжнародною непатентованою назвою на вітчизняному ринку налічується майже 360 торговельних назв.