Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликає всі парламентські фракції та групи підтримати п’ять ключових реформ: пенсійну, земельну, реформу освіти і системи охорони здоров’я та проведення широкої публічної приватизації. «Сьогодні критично важливо, щоб ми знайшли необхідну конфігурацію і підтримку українського парламенту у впровадженні п’яти реформ, які я вважаю ключовими», — сказав він під час учорашнього засідання уряду та зазначив, що уряд готовий найближчим часом вийти з конкретними законопроектами.

Перший законопроект стосуватиметься змін у пенсійній системі, які, за словами В. Гройсмана, мають забезпечити її справедливість і бездефіцитність у середньостроковій перспективі та дадуть змогу вже з 1 жовтня підвищити виплати 85 відсоткам пенсіонерів, які отримують мінімальні пенсії.

Друга позиція, з якою уряд звертатиметься до парламенту, — це проведення широкої публічної приватизації державних підприємств.

Окреслюючи підходи уряду щодо земельної реформи, прем’єр зазначив, що пропоновані рішення передбачатимуть запровадження продажу землі між фізичними особами — громадянами України. «Але зрозуміло, що нам потрібно обмежити продаж умовно 200 гектарами і не допустити, щоб великі холдинги, латифундисти скупили за безцінь українську землю. Це для нас є принципово важливим», — підкреслив він.

Під час засідання уряду також було представлено чотири законопроекти, які стосуються реформи системи охорони здоров’я. До того ж у Міністерстві охорони здоров’я переконані, що ухвалити їх потрібно ще до завершення нинішньої сесії, бо інакше медичну реформу буде відкладено на невизначений час.

Оскільки на засідання уряду прибула вся парламентська фракція Радикальної партії, то прем’єр надав її лідерові Олегу Ляшку слово для виголошення заяви.

«Наша фракція прийшла до вас із наступного питання: сьогодні вся Україна «стоїть на вухах» від рішення НКРЕКП про встановлення абонплати за лічильники. Фактично внаслідок встановлення цієї абонплати мільйони українців будуть більше платити за газ», — сказав він.

Лідер фракції Радикальної партії також звернув увагу на заяву «Нафтогазу України», який вважає, що так звані газозбутові компанії, які переважно належать Фірташу, є непотрібними посередниками на ринку газу для населення. «Нафтогаз України» просить уряд, НКРЕКП та Антимонопольний комітет розглянути можливість усунення необґрунтованої монополії групи Фірташа у цьому важливому сегменті ринку газу. У нас така сама вимога», — заявив О. Ляшко і закликав викинути корупцію з газового ринку та припинити «договірняк олігархів із владою», внаслідок чого українці щороку змушені витягувати зі своїх кишень 24 мільярди гривень.

Реагуючи на заяву лідера фракції Радикальної партії, глава уряду одразу доручив першому віце-прем’єру утворити робочу групу, залучивши до неї народних депутатів, усі необхідні міністерства та Антимонопольний комітет, щоб об’єктивно розібратися з цим питанням.

Також за пропозицією міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Антимонопольному комітету доручено розслідувати монопольне становище так званих «газозбутів імені Фірташа».

Сергій КОВАЛЕНКО.