Днями при Дніпропетровській ОДА відбувся конкурс стартапів "BEST INVEST". Унікальність проекту в тому, що всі інші схожі конкурси, яких у країні чимало, потребують від учасників досвіду та знань у підготовці бізнес-планів, а цей -- лише цікавих ідей. Адже консультацію експертів, підготовку документів та пошук інвесторів влада області бере на себе.

 

У "BEST INVEST" заявки приймали протягом місяця. Надійшло понад півсотні проектів. Перед експертною комісією, в якій були потенційні інвестори, працівники Інвестиційно-інноваційного центру при ОДА, спеціалісти будівельної галузі з Польщі та Туреччини, виступили автори чотирьох найкращих ідей.

 

Ідею військової форми, що спиняє кров одним рухом, вигадав фіналіст конкурсу, лікар Тарас Балюк. Секрет цієї форми -- у вшитих у неї джгутах, які неможливо загубити. Вони швидко і без сторонньої допомоги зупиняють кровотечу, тож це стане у пригоді під час військових конфліктів.

 

Один з переможців, директор організації "АРІВА ПАК" Іван Рабізо, представив ідею екопокрівлі. Вона полягає в заміні будівельного азбесту на вторинну сировину -- целюлозу та поліпропіленове фіброволокно. Отримують напівсухий продукт, який кладуть під прес, а через тиждень виходить кінцевий матеріал. Серед переваг -- екологічність та економічність сировини, зменшення затрат на електроенергію під час сушіння. Ця ідея одразу зацікавила представника турецької фірми. Загалом учасники можуть розраховувати на підтримку влади на всіх етапах.

 

Олена ЧЕРНЯВСЬКА.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України