Після невеличкої творчої паузи відкрилася традиційна першоквітнева виставка легендарного київського клубу карикатуристів «Архігум». Цьогоріч художники клубу разом з авторами журналів «Трепач», «Бич», «Новий сатирикон», «Будильник» (1917 р. — колекції Віктора Кудіна) сатирично рефлексували з приводу 100-річчя горезвісного Жовтневого більшовицького перевороту 1917 року.

 

Мал. Юрія КОСОБУКІНА.

 

Мал. Михайла ЗЛАТКОВСЬКОГО.

 

Карикатурна суміш сучасної доби і революційної вийшла вельми вибуховою. До того ж експозицію підсилили «антисовєтські» роботи відомого російського карикатуриста і почесного члена клубу «Архігум» Михайла Златковського.

Варто відзначити, що критики більшовиків та їх діянь були майстерними художниками і з фаховою вправністю виконували свої малюнки, доповнюючи їх дошкульними гумористичними текстами. Ось, наприклад, дотепний підпис під малюнком Груса «Здоровий погляд на речі» у журналі «Новий сатирикон» (№ 42, листопад 1917 р.):

«— Ви не знаєте, скоро пролетаріат буде різати буржуїв?

— А Вам навіщо знати?

— Так у мене каміння в печінці. Так я вже не знаю: чи варто мені робити операцію або вже не возитися і зачекати...».

Ще один малюнок 1917 року впадає в око, бо портрет героя нагадує нелегітимного персонажа сучасної української політичної історії. Підпис під малюнком: «Його величність Хам І».

 

Мал. Дені (Віктора ДЕНІСОВА).

 

У передмові до яскравого каталогу його упорядник і голова «Архігуму», відомий карикатурист і архітектор Віктор Кудін ставить питання щодо подій 1917 року: «Що це було? Що це за країна (йдеться про СРСР) була, де ми народилися і виросли?».

Відповідь у малюнках експозиції виставки «1917—2017», яка триватиме до 27 квітня 2017 року на третьому поверсі Будинку архітектора (вул. Б. Грінченка, 7).

Северин ВИШЕНЬКА,
небайдужий до карикатури.