Парламентська хроніка

Ранкове засідання 6 квітня

 

«Щойно мені повідомили, що Європарламент схвалив безвізовий режим між Україною та країнами Європейського Союзу. Я щиро вітаю всіх наших співвітчизників! Це важливе рішення, адже щоб отримати безвізовий режим, український парламент виконав 144 вимоги, а це 144 реформи, які змінили Україну і наблизили нас до європейських стандартів життя. До життя в родині вільних народів, вільного та гідного життя», — сказав Голова Верховної Ради Андрій Парубій та подякував європейським парламентаріям за це рішення. Він також підкреслив, що під час Революції Гідності на барикадах Майдану поруч із синьо-жовтими прапорами завжди були прапори Євросоюзу.

 

 

Олег Березюк, Сергій Соболєв, Єгор Соболєв.

 

Юрій Дерев’янко, Тетяна Ричкова.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.


«Це чітко вказує на наш геополітичний напрямок, на наш цивілізаційний вибір — повернення в родину вільних європейських народів та отримання повноцінного членства в ЄС», — зазначив А. Парубій та закликав народних депутатів на знак вдячності колегам з Європарламенту одягнути стрічки з барвами прапорів України та Євросоюзу.


Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я (№ 2309а-д). Представляючи документ у другому читанні, голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець нагадала, що у 2015 році було схвалено військово-медичну доктрину, а в 2016-му Верховна Рада затвердила рекомендації парламентських слухань, які визначають 25 кроків, що наближають нашу систему охорони здоров’я до європейської якості.


«Законопроект №2309а-д є тільки одним, невеликим кроком на шляху наближення української системи охорони здоров’я до європейських стандартів і європейської якості», — сказала вона та зазначила, що після ухвалення в першому читанні над його вдосконаленням цілий рік працювала робоча група. «Головною метою робочої групи було не допустити приватизації закладів охорони здоров’я, не допустити комерціалізації і не допустити звільнення лікарів», — зазначила О. Богомолець. Вона підкреслила, що оскільки наша країна перебуває у війні, то в нас не може існувати приватної базової системи охорони здоров’я. «У тих країнах, які перебувають у війні, базова система медичної допомоги є державною. І саме цей інтерес ми захистили в законопроекті», — повідомила голова комітету.


Також законопроект має дати поштовх для запровадження нових, ефективніших форм господарювання, чому сприятиме надання закладам охорони здоров’я фінансової та управлінської автономії. Разом з тим законопроект передбачає, що реорганізація медичних закладів, без зміни їхнього профілю, має відбуватися винятково на добровільних засадах. При цьому для медичних закладів, які забажають перейти на нові форми господарських стосунків, передбачені пільгові умови діяльності. Однак і для тих медичних закладів, які цього не зроблять, державне фінансування буде збережене. «Наступним буде законопроект, що регулюватиме, яким чином держава фінансуватиме як медичні заклади, так і надання медичних послуг», — повідомила О. Богомолець. Закликавши ухвалити законопроект в цілому, вона запевнила, що він враховує пропозиції, що дозволять захистити медичну спільноту та медичні заклади від комерціалізації і приватизації.


Відповідаючи на запитання деяких народних депутатів, чи не суперечить цей документ тому пакету законопроектів стосовно медичної реформи, які розробляються в уряді, заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик зазначив, що він є цілковито узгодженим та збалансованим. «Цим законопроектом ми поступово розширюємо повноваження та автономію медичних закладів, що відкриває можливість для отримання іншої якості медичної освіти та іншої якості медичної допомоги», — сказав він.


А от ухвалення в другому читанні та в цілому законопроекту «Про ринок електричної енергії України» (№ 4493) підтримали тільки 211 народних депутатів. Голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Лев Підлісецький, який представляв цей законопроект, повідомив, що загалом було подано 1182 правки, з яких 429 враховано повністю, частково — 68, враховано редакційно — 117 та відхилено 467 правок. Зокрема, було відхилено поправки, якими пропонувалося встановити «зелений тариф» на електроенергію, вироблену від спалення сміття та побутових відходів, оскільки це питання буде врегульоване законопроектом про поводження з побутовими відходами. «Електроенергія — це товар, котрий, як і будь-який товар, має продаватися на відкритому ринку. Цей законопроект запроваджує ринкові відносини між усіма учасниками ринку, зокрема, його суб’єктом стає споживач. Ми знаємо, що на сьогодні споживач може отримати лише те, що пропонує один постачальник — обленерго. І ціна електроенергії визначається в абсолютно непрозорий спосіб НКРЕКП», — сказав Л. Підлісецький та підкреслив, що цей законопроект обмежує регуляторні функції НКРЕКП та дозволяє формувати економічно обгрунтовані ціни на електроенергію як товар. «У повноваженнях НКРЕКП залишиться лише регулювання діяльності природних монополій, тобто системи передачі і системи розподілу електроенергії. Все решта функціонуватиме на ринкових умовах», — наголосив голова підкомітету.


Внаслідок ухвалення законопроекту «Про ринок електричної енергії України» втратять чинність закони «Про засади функціонування ринку електричної енергії України» та «Про електроенергетику».


Після розгляду поправок та за відсутності достатньої кількості голосів для ухвалення законопроекту «Про ринок електричної енергії України» 265 народних депутатів проголосували за направлення його до комітету для повторного другого читання.


Учора в парламенті також тривала дискусія стосовно пропозиції НКРЕКП про запровадження так званої абонплати на газові лічильники, яку своєю заявою започаткував лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. «У вівторок Верховна Рада проголосувала за те, щоб викликати голову НКРЕКП Дмитра Вовка для звіту про абонплату за газові лічильники. Сьогодні вже четвер, а Вовка й досі немає в парламенті. Він бігає десь колами, дає прес-конференції, на яких розказує про все, що завгодно, замість того, щоб виконати рішення парламенту — відзвітувати перед українцями про абсолютно «драконівську» постанову НКРЕКП», — наголосив він.


Також О. Ляшко повідомив, що фракція наполягає на зустрічі з Президентом, щоб вимагати від нього відправити у відставку весь склад НКРЕКП на чолі з Дмитром Вовком. «Щодня ця мафія грабує українців на користь олігархів Фірташа і компанії під прикриттям влади», — заявив лідер фракції Радикальної партії та закликав розірвати корупційне коло на газовому ринку України. «На засіданні уряду ми поставили вимогу повернути у державне управління народні газорозподільчі мережі, якими протягом багатьох років безоплатно користуються Фірташ, Льовочкін і Бойко. Отримавши їх у користування при Януковичі, сьогодні продовжують грабувати українців при Порошенку. Ми вимагаємо розірвати це корупційне коло. Чому українці з власної кишені мають платити мільярди», — запитав політик.


Реагуючи на цю заяву, народний депутат Олексій Гончаренко (Блок Петра Порошенка) зазначив, що рішення НКРЕКП про розділення плати за газ базується на ухваленому Верховною Радою законі про ринок природного газу, за який проголосувала і фракція Радикальної партії, і «Батьківщина», і «Самопоміч».


«Фракція Радикальної партії справді голосувала за закон про ринок газу, де передбачено розподіл плати на абонплату і на вартість газу. Так відбувається в усій Європі, але ніде у Європі не грабують так, як грабують українців, передавши безплатно газові мережі у власність олігархам та наклавши зверху на ціну газу ще 24 мільярди гривень, які українці мають заплатити з власної кишені», — відповів О. Ляшко.


Сергій Соболєв («Батьківщина») також нагадав, що закон про ринок газу — це той закон, яким уряду прямо доручено негайно повернути усі газорозподільчі мережі, які було незаконно передано в експлуатацію Фірташу без сплати за них. «Чому уряд до цього часу не виконав це доручення, а виходить з ідеєю продовження аренди чи якоїсь іншої діяльності з експлуатації газорозподільчих мереж», — запитав С. Соболєв та закликав не прикриватися «недолугими рішеннями Вовка», а врегулювати це питання відповідно до закону про ринок газу.


На необхідності звіту голови НКРЕКП в парламенті наголосив і керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк. «Нехай пояснить це шахрайство, бо ніякими законами про ринок газу чи неринок газу це не пояснюється. Це звичайнісіньке шахрайство, під час якого владу «злапано за руку». Вкрали трубу, а тепер ще й хочуть, щоб люди за цю трубу платили», — заявив він.


Головуючий повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання з питань захисту прав та соціальної реабілітації учасників АТО (його головою обрано Оксану Білозір) та міжфракційного об’єднання «Право на захист» (голова — Юрій Дерев’янко).


З днем народження вітали народних депутатів Олену Ледовських, Ольгу Червакову і Тараса Козака.