Справді знаковою виявилася для Херсонщини цьогорічна весняна посівна. Вперше тут висіяли ціле поле нової культури — невибагливої, зате із величезним експортним потенціалом, яка восени, сподіваються, «проросте» доларами. Мова про азіатський родич гороху та сочевиці: нут. Із ним в Інституті зрошуваного землеробства НААН України експериментували впродовж кількох останніх років. Технологію вирощування спершу відпрацьовували на невеличких дослідних ділянках. А досягнувши успіху, розширили посів одразу на двадцять гектарів, використавши насіння ізраїльського нуту продуктивного сорту «Йордан».

— В умовах глобальної посухи такі екзотичні новосели, як той же сафлор чи нут — справжня знахідка. Їх не треба місяцями «заливати» дорогою водою із зрошуваних каналів, оскільки вони чудово розвиваються і на богарних землях. Тож очікуємо врожай у дві тонни нуту з кожного гектара, і на нього вже є запити. Щоправда, насінням цікавляться не вітчизняні аграрії, а іноземні. Зокрема, в Туреччині за тонну готові платити від 2,5 до 3 тисяч доларів. Там крупа нуту — такий самий «другий хліб», як у нас картопля. Але він у тамтешньому куховарстві ще й універсальний. Десерт з картоплі у нас немислимий, а в країні з іншого боку Чорного моря з нуту й супи та каші варять, і десерти та солодощі виготовляють, — розповідає директор Інституту зрошуваного землеробства (Херсон), член-кореспондент НААН України Раїса Вожегова.

Херсонські науковці упевнені, що стійкий до спеки та спраги нут для південного степу ідеально підходить, і справді може «озолотити» місцевих аграріїв. Адже його крупу охоче купуватимуть за вільно конвертовану валюту не тільки в Туреччині, а й у багатьох країнах Близького Сходу та Південно-Східної Азії — аж до Індії. Там його давно «розкуштували», тож ринок справді невичерпний. А от з внутрішнім ринком поки що не складається. Навички приготування та споживання смачнючих і ситних страв з нуту українцям ще треба виробити — це ж не звичні нам рис, пшонка чи гречка. Хоча у вітчизняних супермаркетах на пакуночки з нутом вряди-годи вже можна натрапити. Просто він продається там, як іноземний делікатес, тому й ціна відповідна — 50—60 гривень за кілограм.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.