На Чернігівщині найкраще в Україні збирають використані батарейки. На сьогодні в області зібрано 130 тисяч батарейок. Як зазначалося на брифінгу в ОДА, ця цифра у 20 разів перевищує середній показник по Україні.

У Чернігові розроблено екологічну мапу міста, де можна знайти адреси та графіки роботи пунктів збору твердих шкідливих відходів. А головне — проводиться гра, яка стимулює школярів до пошуку використаних батарейок: приносиш батарейку — отримуєш екомонету, за яку можна придбати сувеніри. Торік за два тижні такої акції діти принесли до пунктів збору майже сто тисяч штук.

В обласній адміністрації говорили про розв’язання проблеми забруднення довкілля шкідливими батарейками — свій досвід об’єднали партнерські організації з Чернігова, Чернівців, Рівного та Добропілля Донецької області.

Зазначені міста є учасниками Міжрегіональної громадської екологічної ініціативи «ЛІНЕЯ», що виконується в рамках Української регіональної платформи громадських ініціатив за адміністрування ГО «MART» та фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект покликаний залучити до співпраці органи місцевого самоврядування та об’єднати громаду навколо розв’язання спільної екологічної проблеми.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігів.