Кабінет Міністрів направив до парламенту звіт про виконання Програми діяльності у 2016 році і готовий представити його, як тільки Верховна Рада визначить відповідну дату. Про це під час учорашньої прес-конференції за підсумками року діяльності уряду заявив прем`єр Володимир Гройсман.


«Ми 14 лютого направили цей звіт до українського парламенту. Вдячні народним депутатам, які працюють над ним, в тому числі у комітетах. Низка комітетів уже прийняла рішення взяти цей звіт до уваги, тож коли парламент визначиться з його розглядом, ми прийдемо і прозвітуємо», — сказав він та підкреслив, що саме нинішній уряд запровадив традицію вчасного подання документів до парламенту. «Протягом 45 днів після завершення календарного року ми, як уряд, мали подати звіт. Це звичайна процедура, яку має виконувати кожен уряд», — зазначив В. Гройсман.


Стосовно власне підсумків річної роботи, то прем’єр переконаний, що уряд виконав все, що обіцяв: стабілізував економічну ситуацію, відновив економічне зростання та розпочав капітальний ремонт країни. «Для нас було найголовнішим завданням стабілізувати національну економіку і перейти до зростання. Нам вдалося це зробити у 2016 році», — підкреслив він та нагадав, що минулого року економіка зросла на 2,3%, середня номінальна заробітна плата — на 35,4%, а інфляція зменшилася до 8,1%, місцеві бюджети збільшилися на 50%, а цього року очікується їхнє зростання ще на 25%. Крім того, до бюджету додатково отримано 18 млрд. грн. та ще понад 8 млрд. грн. вдалося заощадити внаслідок роботи системи публічних закупівель ProZorro.


Серед інших, уже здійснених кроків, прем’єр також назвав утворення державного Дорожнього фонду та виділення на ремонт доріг втричі більше коштів — 30 млрд. грн., встановлення єдиної ціни на газ, запровадження з 1 квітня цього року урядової програми «Доступні ліки», скасування 460 застарілих нормативних актів, запровадження он-лайн реєстрацію бізнесу та інших сервісів, які спрощують життя як підприємцям, так і простим громадянам.


Звернувшись до планів на 2017 рік, В. Гройсман наголосив на необхідності проведення п’яти ключових реформ: пенсійної реформи, продажу неефективних активів, земельної і медичної реформ та освітньої галузі. При цьому прем’єр нагадав, що коли уряд ініціював збільшення до 3200 грн. мінімальної зарплати, то було чимало скептиків, які не вірили у можливість цього кроку, а сьогодні вони так само не вірять у можливість ефективної та справедливої пенсійної реформи. Однак він переконує, що підготовлена урядом пенсійна реформа дасть змогу вже з 1 жовтня цього року збільшити пенсії від 200 до 1000 грн. для 9 мільйонів пенсіонерів. «Пенсійна реформа, яку уряд пропонуватиме спільно з коаліцією, повинна дати три позиції. По-перше, ми маємо побудувати справедливу систему. По-друге, в середньостроковій перспективі, а я хочу, щоб уже в 2024 році ми вийшли і сказали, що дефіцит бюджету Пенсійного фонду становить нуль або наближається до нуля. І, по-третє, це реформа, яка має підняти пенсії українським пенсіонерам», — сказав він та особливо підкреслив, що в жодному разі не йтиметься про підвищення пенсійного віку. Ще одна новація передбачатиме скасування з 1 жовтня оподаткування пенсій.


Відповідаючи на запитання, як уряд збирається переконувати парламент підтримати пенсійну та земельну реформи, В. Гройсман зазначив, що для цього пропонуватиме якісні моделі цих реформ. «У нас не було моделі обігу земель. Ми її запропонували і хочемо, щоб українські громадяни-власники землі змогли нею розпоряджатися. Ми не підтримуємо передачу землі іноземцям та великим холдингам, і будемо розвивати фермерство.

Вважаю, що така модель в інтересах українських громадян і в інтересах України», — сказав він та висловив думку, що саме в такому форматі земельна реформа може бути підтримана парламентом. Те саме, за словами прем’єра, стосується й пенсійної системи. «Пенсійний вік ми не підіймаємо, оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів ліквідуємо. Ми приймаємо рішення про підвищення з 1 жовтня пенсій для 9 мільйонів українських пенсіонерів. То хто ж має бути проти? Тільки вороги українського народу», — наголосив глава уряду та зазначив, що саме такі підходи обговорюються як із фракціями парламентської коаліції, так і з іншими фракціями, групами і народними депутатами. Водночас прем’єр зробив акцент на тому, що усі п’ять пропонованих урядом реформ конче мають бути схвалені Верховною Радою ще до завершення нинішньої сесії, тобто до середини липня цього року.