Резонансне вбивство лосів у Ніжинському районі браконьєрами на квадроциклах викликало глибоке обурення не тільки в простих людей, а й у поліції. Як розповів начальник головного управління поліції в Чернігівській області полковник Едуард Альохін, правоохоронці два місяці витратили на пошук злочинців і таки виявили їх. Навіть встановили, що м'ясо вбитих тварин призначалося для продажу заможним киянам.

 

Але, як він констатував, нинішнє законодавство не дає можливості покарати їх належно -- вартість убитих лосів за оцінкою екологічної інспекції не підводить їх під кримінальну відповідальність. Відбудуться штрафами. Тому начальник чернігівської поліції звернувся до народних депутатів із закликом внести зміни в закони, щоб такі злочини отримували належне покарання. Але тепер ніжинська місцева прокуратура постанову про закриття кримінального провадження скасувала у зв'язку із неповнотою слідства та організувала подальше розслідування.

 

У прокуратурі вказують, що при прийнятті процесуального рішення слідчий, зокрема, не врахував відсутність результатів призначених експертних досліджень, передусім, щодо істотності заподіяної незаконним полюванням шкоди навколишньому природному середовищу, визначення та встановлення зброї, з якої було здійснено постріли. Крім того, слідством не встановлено достатніх доказів вини конкретних осіб, що виключає можливість на цьому етапі досудового розслідування повідомити їм про підозру.

 

Після проведення всіх необхідних слідчих дій у встановленому законом порядку буде вирішено питання кримінальної або адміністративної відповідальності (залежно від наслідків заподіяної шкоди екології). Слідство триває, хід його розслідування перебуває на контролі прокуратури області.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України