Передвеликодній стрибок цін може спрогнозувати будь-який споживач — тут, як то кажуть, і до ворожки не ходи. Адже готуються всі: й постуючі, й невіруючі. Купують та печуть різноманітні смаколики. За тиждень до Великодня на чернігівських ринках різкого здорожчання не помітно. Проте це не означає, що ціни не стрибнуть за пару днів до свята.

 

Чим смакуватимемо?


Як розповіла директор Чернігівського хлібокомбінату Ольга Заїка, паски порівняно з минулим роком подорожчають відсотків на 20. Бо ж додали в ціні інгредієнти, зокрема цукор. Крім того, здорожчали пакувальні матеріали. До того ж уже з осені постійно, щомісяця, зростала ціна на борошно, а не так, як раніше — з весни.


Найдешевша паска важитиме 250 грамів. Пекарі обіцяють, що вона буде доступна навіть незаможним. А найбільші будуть 800-грамові. До речі, на підприємстві хваляться, що паски тут випікають у старовинних алюмінієвих формах, які збереглися з радянських часів — їх дістають раз на рік.


Сир дорожчає, на відміну від молока


Хто як, а я найбільше люблю сирну паску і навіть, похвалюся, — готую її сам. Кисломолочний сир перед Великоднем завжди стрімко злітає в ціні. Цієї неділі на центральному ринку за нього просили 50 гривень (за кілограм). За кілограм родзинок для випічки правлять від 35 до 75 гривень. Натомість яйця, принаймні за тиждень до свята, не подорожчали — так само по 18 гривень за десяток. А домашні чи ті, що такими звуться, звісно, коштують більш як 25. Експерти пояснюють стабільну ціну на яйця тим, що її й так уже розігнали вище, ніж треба.


Не спостерігається також стрибка цін на молоко та масло. У Чернігові найдорожче масло — білоруське, популярність якого тримається на міфах про дотримання старої рецептури за радянськими ГОСТами. Хоча насправді відповідні українські служби вже ловили білорусів на різноманітних добавках, що не відповідають нашим нормативним документам. Проте споживачі «купуються» на білоруський бренд, хоч він і дорожчий.


Базарний аргумент


У передмісті Чернігова ціни дещо відрізняються. Приблизно на 12 відсотків подорожчала свинина в Ніжині. Скажімо, кілограм вирізки коштує тут майже 100 гривень, ошийок — 120 гривень. Продавці оригінально пояснюють таке переписування цінників: мовляв, через піст сала стали купувати менше, тож втрати свого доходу вони компенсували... подорожчанням м’яса. Отакої!


Щоправда, чернігівські ціни також не дуже відстають: підчеревина коштувала в неділю на ринку «Нива» 85—90 гривень, стегно без кістки — 90, ошийок — 100—110, а лопатка на кісточці — 80—85, м’якоть телятини дешевша — 80 гривень.


Чернігівська область.

Що почім на ринках Чернігова

Молоко — 30—35 грн. (3 л),
сметана — 20 грн. (0,5 л),
яйця — 20—25 грн. (десяток),
масло — 22—25 грн. (кг),
сало — 50 грн. (кг),
свинина — від 80 до 110 грн. (кг),
яловичина — 80 грн. (кг),
сир — 50 грн. (кг).