Парламентська хроніка


Ранкове засідання 14 квітня


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який рік тому став до виконання своїх обов’язків, розпочав годину запитань до уряду так: «Я пам’ятаю кожне слово, яке говорив рівно рік тому на цьому місці. Про те, що наше головне завдання — зупинити кризу — і політичну, і економічну — та перейти до зростання. Тоді пророкували, що уряд не встоїть, не зможе зупинити падіння, що не вдасться пройти опалювальний сезон і багато інших речей».

Натомість, протягом минулого року вдалося показати хоч і не велике, але зростання після багатьох років занепаду, зауважив він. Вдалося це завдяки ухваленню непопулярних рішень, відповідальність за які взяла на себе коаліція, акцентував очільник Кабміну. «Нині економіка країни показує, що вона готова відновлюватися», — сказав він, тому треба докласти всіх зусиль, щоб вдалося конвертувати економічне зростання із цифр ВВП у реальні гроші для людей, які протягом усіх цих років виявляли стійкість і мужність.

 

Годину запитань до уряду розпочав доповіддю Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Говорячи про успіхи, яких вдалося досягнути, Володимир Гройсман передусім наголосив на подвоєнні мінімальної зарплати. Звернув увагу й на те, що більше почали отримувати за свою роботу вчителі та медичні працівники, а з 1 квітня стартувала програма безплатних ліків для українських громадян. «Ми розпочали абсолютно чесний діалог з приводу формування бюджету на 2017 рік, — нагадав глава уряду. — Декілька місяців ми вели дискусії в стінах парламенту, щоб створити стратегічно важливий документ розвитку. Але рік тому я дав обіцянку, що Кабінет Міністрів розробить план середньострокових і короткострокових дій. Ми напрацювали цей документ і це не папірець, який лежатиме на столі». Якщо дотримуватися наміченого плану, вважає В. Гройсман, можна буде досягнути протягом цього року чотирьох-п’яти відсотків економічного зростання, а це дасть змогу піднімати соціальні стандарти. «Ми продовжуватимемо те, що розпочали торік — капітальний ремонт країни», — підкреслив політик. Такі амбітні наміри уряд зможе втілити в життя тільки за умови консолідації всіх гілок влади. «Час, коли ми маємо відставити в сторону свої політичні прапори, настав, — сказав він. — У нас має бути єдиний прапор — це прапор нашої держави».


Говорячи про плани на найближчий час, глава уряду повідомив про концентрацію на оновленні інфраструктури, забезпеченні енергетичної незалежності, відновленні доріг тощо. Щоб досягнути цього, треба ухвалити щонайменше п’ять важливих рішень. Вони стосуватимуться ефективної реформи пенсійної системи, змін у сфері землекористування, прозорої приватизації неефективних державних підприємств, реформи в системах освіти та охорони здоров’я. «Я вірю в успіх цих реформ, але знаю, що тільки разом ми зможемо це зробити», — заявив Прем’єр-міністр. Завершуючи свій виступ, він подякував представникам попереднього складу уряду, народним депутатам та представникам президії українського парламенту, главі держави, своїм колегам. Однак передусім В. Гройсман висловив слова вдячності всім громадянам країни. «Точно знаю, що багато політиків не варті й одного відсотка тієї мудрості, яку має український народ, — сказав він. — Маємо зробити все для того, щоб чесно дивитися людям в очі». Дякуючи воїнам, які захищають нашу землю від агресії сусідньої країни, очільник Кабміну зауважив: найкраще таку вдячність проілюструє подвоєння оборонного бюджету країни, а це можливо буде зробити, якщо зростатиме економіка. На завершення він привітав усіх із прийдешнім Великоднем і побажав, щоб кожен у цей день став добрішим, а на нашій землі запанував мир.


Народний депутат Олег Ляшко зауважив, що саме цього дня закінчується імунітет Прем’єр-міністра. Водночас, він заявив, що система забезпечення безплатними ліками в багатьох містах країни не працює і закликав урядовців звернути увагу на ініціативу, яка стосується безплатного щорічного медичного обстеження для громадян. «У нас нормальний імунітет і здорове бажання змінювати країну», — відповів на це Володимир Гройсман.

З приводу програми забезпечення ліками він заявив, що, незважаючи на певні складнощі, які виникають на початковому етапі її запровадження, вона діятиме, бо є «правильною».


Після того, як завершилася година запитань до уряду, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зачитала понад 250 запитів, які надійшли від народних депутатів. Коли завершилася перерва, парламентарії виступали з трибуни з різних питань.


На початку сесійного засідання на вимогу двох фракцій з трибуни виступив народний депутат від Опозиційного блоку Нестор Шуфрич. Він вів мову про більш як 30-денну перерву в роботі парламенту. Звернув увагу і на те, що досі залишається невідомим особистий склад коаліції. За словами народного обранця, те, що деякі колеги- законотворці їдуть на засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, не може бути підставою для перенесення засідань. Мовляв, депутати й раніше брали участь у міжнародних зібраннях, але це не позначалося на роботі українського парламенту. Політична сила, яку представляє Нестор Шуфрич, звернулася з вимогою поставити на голосування проект постанови про зміну календарного плану, щоб із 24 квітня розпочати сесійний тиждень. Це дасть змогу ухвалити низку законів, які можуть покращити життя людей. Такі важливі рішення не варто відкладати, наголосив парламентарій.


Учора в сесійній залі вітали з днем народження народних депутатів Олександра Бригинця та Анатолія Євлахова.