«Проблемами Дніпра є аеропорт і кільцева дорога навколо міста. Чи є якісь напрацювання або попередні домовленості з їх розв’язання?»


Олексій МИРОНЕНКО.


Дніпропетровська область.


Міністр інфраструктури Володимир ОМЕЛЯН:

 


— Стосовно аеропорту суд першої інстанції прийняв рішення щодо повернення його в державну власність, оскільки приватний власник не виконав свої інвестиційні зобов’язання. Попереду апеляція, тому ще рано щось коментувати. Безумовно, злітна смуга потребує ремонту. Водночас відбуваються певні спроби монополізувати небо над Дніпром. Статистика 2016 року показала, що у всіх аеропортах перевезення зросли на 20—50 відсотків, а в Дніпрі скоротилися майже на 20 відсотків. Це результат того, що монополія веде до банкрутства, а не до прибутків. Сподіваюся, після завершення всіх судових перипетій зможемо чітко сказати, чи держава самостійно ремонтуватиме злітну смугу, чи це буде форма державно-приватного партнерства. Але це питання треба вирішувати в комплексі. Окрім ремонту злітної смуги, має бути демонополізація неба, щоб літали авіалайнери різних компаній, які могли б конкурувати між собою. Це вигідно для дніпрян і країни загалом.


Щодо будівництва кільцевої дороги, то на цей рік передбачили відповідні гроші. Все залежить від того, як швидко отримаємо кошти з реструктуризації облігацій внутрішньої державної позики Нацбанку. Після цього, сподіваюся, на співфінансування з боку міста та області, і цей проект буде завершено.


Сергій МЕЛЬНИК.