«Екологічна блокада» — так назвали свою акцію жителі Ковеля, які у середу перекрили рух на міжнародній магістралі Київ—Варшава (на знімку). У такий спосіб протестувальники намагаються привернути увагу обласної і центральної влади до проблем на Ковельському ветсанзаводі.

 


Це підприємство, яке переробляло трупи загиблих тварин на кормові добавки, вже кілька десятиліть завдає масу незручностей жителям другого за величиною міста області. Річ у тім, що потужності заводу не дозволяють переробляти велику кількість специфічної сировини. Відтак неприємний запах отруює життя жителям не лише найближчих вулиць, а й усього Ковеля. Ситуація на підприємстві ускладнилася в останні місяці, коли сюди за потурання директора Вадима Сухоноса завезли кілька тисяч тонн падалі не лише з Волинської, а й з інших областей. Складували весь цей непотріб просто неба.


Аби не допустити на завод машини з новими партіями «сировини», мешканці довколишніх вулиць блокували під’їзні шляхи до нього. Розглядали питання про ситуацію на Ковельському ветсанзаводі і на сесії обласної ради, на якій прийняли звернення до МВС, Генпрокуратури, Мінекології. Але минуло вже десять днів — і жодної реакції. Тож терпець людям урвався...


На місце пікетування на міжнародній магістралі прибув заступник голови ОДА Сергій Кошарук, який свого часу був очільником Ковеля. Ситуацію довкола проблемного підприємства він добре знає. Дерслужбовець пообіцяв, що до 28 квітня з території заводу вивезуть увесь непотріб. Заявив навіть, що в разі невиконання обіцянки напише заяву про відставку. Але куди подіти три тисячі тонн напіврозкладених туш тварин? Поки що жодна сільська громада не дає дозволу на їх захоронення. Це надзвичайно небезпечно для цієї території, адже ґрунтові води на Волині розташовані переважно близько від поверхні.


Отже, проблема поки що висить у повітрі в прямому і переносному значенні. Адже через кілька днів синоптики обіцяють потепління, і тоді сморід у місті і на багато кілометрів довкіл стане нестерпним.


Хотілося, щоб і голова ОДА Володимир Гунчик не дистанціювався від екологічної біди, а перейнявся розв’язанням цього питання. До речі, того дня він був у селі Уховецьк цього ж таки Ковельського району, де перерізав стрічку у щойно відкритому дитячому садочку. Міг би завернути і до протестувальників, щоб пояснити, чому так довго вони і їхні сім’ї потерпають від екологічного лиха.


Волинська область.


Фото з інтернет-видання «Волинські новини».