За шість років, відколи існує об’єднання співвласників багатоповерхового будинку «Учитель», що по вулиці Князя Володимира, 37, у Рівному, вдалося перетворити обшарпану панельну дев’ятиповерхівку на ошатну утеплену оселю. Головне досягнення мешканців — після утеплення та завдяки ощадливості вони тепер економлять 52 відсотки тепла, відтак сплачують за нього вдвічі менше. У квартирах тепло. Нижче плюс 200С стовпчик термометра не опускається.

 

Ось такий вигляд має нині «вчительська» багатоповерхівка.

 

— Ще до створення ОСББ, у 2009 році, у трьох під’їздах за власний кошт встановили лічильники тепла, наступного року обладнали його і в четвертому під’їзді, — розповідає голова ОСББ Надія Горецька. — Хоча лічильники механічні і доводиться регулювати подачу тепла самостійно, всі задоволені. Першого року створення ОСББ завдяки стовідсотковій фінансовій допомозі міста відремонтували покрівлю.

У 2011-му вирішили утеплюватися. Капітальний ремонт фасаду тривав три роки, оскільки будинок за розмірами досить великий: 9 поверхів,

4 під’їзди та 144 квартири. Для реалізації такого масштабного проекту ОСББ «Учитель» взяло участь у Муніципальній програмі сталого розвитку та отримало співфінансування у розмірі 80 відсотків від його загальної вартості. Через три роки за такою само програмою провели капітальні ремонти пасажирських ліфтів і системи диспетчеризації ліфтів будинку. Вартість проекту становила 182,3 тисячі гривень, 70 відсотків профінансувало місто.

— Завдяки міській програмі у 2015 році ми реалізували проект «Капітального ремонту дев’ятиповерхового житлового будинку (фарбування цоколя та решіток)» вартістю 107,4 тисячі гривень. Внесок громади залишився незмінний — 30 відсотків. А наступного року ми знову взяли участь у Муніципальній програмі сталого розвитку, яка дала нам змогу капітально відремонтувати внутрішні мережі водо- і теплопостачання, каналізації. Із 290,3 тисячі гривень мешканці будинку сплатили лише 30 відсотків. А торік ми взяли участь в урядовій програмі підтримки «Теплий кредит» для заміни труб у підвалі. Кредит узяли у серпні. Сьогодні вже повністю розрахувалися. Ми задоволені, — додає Надія Горецька і ділиться планами на нинішній рік. Хочуть зробити ремонт у під’їздах, замінити внутрішні двері на металопластикові, замінити поштові скриньки.

Олена ЧУДІНОВИЧ,
прес-секретар житлово-комунальних та енергозберігаючих програм ГО ОПОРА.

Фото автора.

Рівне.