Перші сходи цукристих у п’яти районах Вінниччини пройшли випробування снігом і нічними приморозками. Як позначиться різка зміна температур на подальшому розвитку рослин?
Майже 55 тисяч гектарів відвели нинішнього року під посів цукрових буряків. Порівняно з 2016-м площу під солодкими корінцями розширили на понад п’ять тисяч гектарів. Не планували сіяти у чотирьох районах із 27, насправді насіння не поклали в ґрунт тільки в одному. Першими вивели техніку на бурякове поле у Чечельницькому районі ще в передостанній день березня, а до 20 квітня сівбу закінчили у всіх інших районах, де вирощують цукристі. У деяких із них посіяли більше, ніж планували.
Як пояснили в обласній асоціації «Поділляцукор», «солодкі лани» засівають насінням трьох сортів стиглості — ранньої, середньої і пізньої. Ранні сорти вже дали сходи. Вони гарні там, де кидали насіння у вологий ґрунт наприкінці березня — на початку квітня. В останній декаді місяця погода підготувала господарникам несподіваний сюрприз — у п’яти районах випав сніг.
Найбільше замело Чечельницький район, що межує з Одеською областю.
— У нас ще й сьогодні у лісополосах лежить сніг, — сказав у понеділок у розмові з «Голосом України» головний агроном сільгосппідприємства «Ольгопільське» Іван Діхтяр. — Рослини вже «вискочили», скільки їм треба — два тижні стояла гарна погода, посіяли у вологий ґрунт... Нині вони у фазі розвитку, яку фахівці називають «вилочка», тобто два листочки. На мою думку, біла «ковдра» не завдасть шкоди їхньому подальшому розвитку. По-перше, ночами не було морозів, а такі рослини здатні витримувати до мінус чотирьох градусів. По-друге, товщина снігу невелика, а це значить, що вона не пошкодила листочки. По-третє, у відкритому полі сніг довго не затримався, бо дні стояли сонячні. Тому навіть прибиті до землі листочки піднялися, повернулися у попередній стан...


За словами співрозмовника, це загальна картина і попередні оцінки стану бурякового поля. Як розвиватимуться рослини надалі, покаже час. «Ольгопільське» — єдине господарство в районі, де посіяли цукристі. Планували 300 гектарів, але збільшили площу ще на 80 гектарів. Так само зробили у Барському, Козятинському, Мурованокуриловецькому, низці інших районів. У господарствах Мурованокуриловецького району додали понад 120 гектарів площі порівняно з тим, що планували з осені.
— На цукор нині є попит, тому й збільшили посіви буряків, — пояснив ситуацію економіст обласної асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — Істотно зріс експорт. Заводи області знайшли нові ринки, продають цукор у деякі африканські країни, в Азію, серед них є такі назви, що й не одразу на мапі знайдеш. Наприклад, М’янма, це де? В Азії, якщо не помиляюся.
Як стверджує Леонід Козодой, торік усі шість цукрозаводів краю, на яких переробляли солодкі корені, спрацювали з прибутком. «Це ще один аргумент на користь розширення площ під посів цукристих, — наголошує економіст. — Тільки б сніг не став на заваді. Минулої весни сіяли у спеку, а нинішньої останні гектари засівали у завірюху. Те, що вологи додасться, — нема сумніву, а ось як позначився сніговий покрив на листочках — це питання. Агрономи, з якими доводилося спілкуватися, кажуть, що погодні катаклізми не матимуть негативного впливу на урожай. Сподіватимемося, що їхні прогнози справдяться».
До речі, на Вінниччині максимальну площу під цукристі відвели у Крижопільському районі — 8230 гектарів. У двох районах — по більш як п’ять тисяч гектарів (Гайсинському — 5620, Томашпільському — 5301). Істотно розширили посіви солодких корінців у Ямпільському (3715 га) та Хмільницькому (3580 га). Найменші ділянки відвели під цю культуру у Могилів-Подільському і Тиврівському (по 50 га). Жодного гектара буряків не мають у Вінницькому районі.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.