Багато "диванних експертів" пророкували різке зростання безробіття після підвищення "мінімалки". Проте статистика свідчить про інше.

 

"Загалом у І кварталі 2017 року в центрах зайнятості області перебували на обліку та отримували соціальні послуги 20 тисяч осіб -- на 10,4 відсотка менше, ніж торік, -- розповіла директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. -- Отже, очікуваного окремими експертами зростання безробіття в результаті стрибка мінімальної заробітної плати, підвищення суми єдиного соціального внеску та зміни порядку сплати єдиного податку фізичними особами не відбулося".

 

Хоча в пошуках роботи минулого року до служби зайнятості звернулося на 23 відсотки людей більше, але це сезонники, які зазвичай звертаються восени, після завершення сільськогосподарських робіт. Майже вдвічі збільшилась у першому кварталі вже цього року реєстрація фізичних осіб-підприємців, які припинили діяльність, та в 1,5 разу -- найманих працівників, звільнених підприємцями. Що, звісно, є наслідком урядових реформ. "Водночас, -- запевнила Лідія Падалка, -- обсяги працевлаштування безробітних до фізичних осіб-підприємців перевищили минулорічні в 1,3 разу, що є свідченням детінізації зайнятості".

 

Відзначає служба зайнятості й збільшення числа вакансій -- на 18 відсотків, порівняно з минулим роком. Потребує Чернігівщина робітничих кадрів у швейному, текстильному виробництві, в сільському господарстві, в машинобудуванні. Роботодавці шукають трактористів-машиністів, швачок, охоронників, водіїв, продавців.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України