В Івано-Франківську розпочинається ІІ міжнародний фестиваль країн Карпатського регіону "Карпатський простір". Прикарпатці очікують в гості митців, творчі колективи, кулінарних майстрів з України, Австрії, Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Молдови та Чехії. Почесними гостями є запрошені представники з Грузії, Азербайджану та Естонії. Також до 40 послів підтвердили свою присутність на гірських фестинах.

 

Напередодні один із ініціаторів заходу народний артист України генеральний директор -- художній керівник Київського національного академічного театру оперети Богдан Струтинський (на знімку) розповів та показав нову локацію фестивалю Sculpture SPACE, що започатковує перший всеукраїнський симпозіум сучасної ландшафтної скульптури "Міфологеми простору міста". Дев'ять вітчизняних скульпторів уже створили композиції з каменю, що відтепер прикрашатимуть міську площу Міцкевича (на знімках нижче).

 

Про початок фестивалю опівдні 5 травня сповістить Франкове слово. Поетичні рядки з творчості Каменяра одночасно читатимуть на радіо, у школах, вишах, державних установах та організаціях, на вокзалі, в музеях та виставкових залах Івано-Франківська. Всі охочі можуть зачитати поезію у 14 велелюдних місцях, спеціально облаштованих для флешмобу. Також до національних читань "Франко об'єднує" долучаться установи та навчальні заклади районів області.

 

В перший день дійства відбудуться презентації туристичного потенціалу Угорщини, Польщі, Грузії, Румунії, Болгарії, Литви та концерт "MELODY in motion" за участі солістів Національної оперети і провідних артистів театрів країн-учасниць фестивалю, який триватиме три дні. Упродовж цього часу на території обласного центру буде розгорнуто десять локацій, які охоплять практично всі види мистецтва. Зокрема, для глядачів будуть демонструватися численні виставки декоративно-прикладного мистецтва не тільки Прикарпаття, а й посольств країн-учасниць. Фолк, етно, рок, класична музика, театр і кіно, візуальні мистецтва, розмаїття народних промислів, кулінарні презентації та дегустації вина, спортивні події тощо. Чимало мистецьких акцій створено спеціально до фестивалю і буде вперше представлено в Івано-Франківську.

 

Не забули організатори заходу і про найменших учасників -- дітей, позбавлених батьківської турботи. Для них створена спеціальна програма єднання і добра. Малеча відвідає благодійну виставу Академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Івана Франка та візьме участь у різноманітних мистецьких заходах. Зокрема, буде організовано масштабний фотофлешмоб "Я люблю Карпати" за участі дітей, волонтерів та кращих фотографів міста. Організатори заходу також проведуть благодійний продаж іграшок, розфарбованих учнями, зібрані кошти будуть передані дитячим будинкам області.

 

На переконання Богдана Струтинського, фестиваль в Івано-Франківську є першим масштабним міжнародним проектом, який об'єднує країни Карпатського регіону не лише за територіальною ознакою, а й через мистецтво. Захід започатковує глобальний світоглядний діалог між країнами та стає потужним інструментом культурної дипломатії.

 

Галина БРУХАЛЬ.

Фото Миколи МАЦЮКА.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України