Керівники об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Вінниччини звернулися до народних депутатів України із проханням підтримати законопроект, що надасть їм право розпоряджатися землями запасу і резерву за межами населених пунктів.

Пропозицію оприлюднили на засіданні регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування за участю народних депутатів України Андрія Тетерука та Остапа Єднака, представників Асоціації міст України, керівників області та міста, що відбулося у Вінниці 25 квітня нинішнього року. На зібранні обговорювали питання «Підвищення ролі місцевого самоврядування в системі публічного управління».

— Ідеться про законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (№ 4355 від 31.03.2016 р.), який незабаром парламентарії розглядатимуть у другому читанні, — наголошували керівники ОТГ. — Без таких повноважень громади не можуть планувати свій розвиток.

Самоврядці назвали вирішення цього питання вкрай важливим. «Подекуди керівники громад навіть не знають, хто користується землею, що розміщується за околицею села, — зазначив один з промовців. — М’яко кажучи, так не повинно бути».

— Дуже корисно почути ваше ставлення до закону № 4355, — зазначив Остап Єднак. — Дізнатися про те, в який спосіб цей документ працюватиме. Бо вже можна почути розмови про певні екологічні загрози. Якщо відпрацювати механізм функціонування з вашими пропозиціями, думаю, декілька голосів додасться під час голосування за цей документ.

Протилежні думки голови ОТГ висловлювали з приводу пропонованих змін до Податкового кодексу. Вони категорично проти перерозподілу коштів акцизного податку із продажу тютюнових виробів. Просять парламентаріїв не підтримувати їх передачу з місцевих бюджетів до державного. Такі зміни, на думку представників громад, призведуть до розбалансування кошторисів, адже їх затверджували з урахуванням коштів, що надійдуть від акцизних товарів.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.