Сенсації не сталося: новим президентом країни, як і передбачалося, став лідер Об’єднаної демократичної партії «Тобуро» Мун Чже Ін. За нього проголосувало 13,4 мільйона осіб, що становило 41,08% від усіх, хто прийшов на виборчі дільниці. Представник консервативної Партії вільної Кореї Хон Чжун Пхе набрав 24,03% голосів (7,85 млн. виборців), а кандидат від Народної партії Ан Чхоль Су — 21,41% голосів.

 

Вибори відбулися у вівторок, 9 травня. Уже о 2.45 ночі, після оброблення 88,7% бюлетенів, стало відомо, що Мун Чже Іна догнати ніхто не зможе. Вранці 10 травня ЦВК оголосила остаточні підсумки голосування. Того самого дня в однопалатному парламенті країни — Національній асамблеї — відбулася процедура інавгурації, і Мун Чже Ін офіційно розпочав виконання своїх обов’язків. Учора від нового президента вже надійшли пропозиції щодо формування уряду та складу президентської адміністрації. Як стало відомо, Мун Чже Ін запропонував посаду прем’єр-міністра 65-річному губернатору провінції Чолла-Намдо Лі Нак Єну.


Мун Чже Іну 64 роки. Він народився у сім’ї біженця із Півночі. У 1970-ті роки був одним з активістів студентського руху проти режиму генерала Пак Чон Хі. Тоді його виключили з університету і мобілізували в армію. Пізніше став адвокатом, брав активну участь у громадському й політичному житті, очолював філію організації «Юристи за демократичне суспільство». Працював у президентській адміністрації і навіть очолював її під час президентства Но Му Хьона, який керував країною у 2003—2008 рр. На минулих президентських виборах Мун Чже Ін протистояв відправленій через імпічмент у відставку і звинуваченій у корупційних діяннях Пак Кин Хе.

Тоді набрав 39,9%, для перемоги не вистачило кілька відсотків. Цього разу Мун Чже Ін одразу очолив перегони і не випустив лідерства до кінця. Що цікаво, нинішній президент отримав значну підтримку саме молодих виборців.


Нинішні вибори відбувалися не тільки на тлі розслідування корупційного скандалу, в який було втягнуто подругу президента, помічників Пак Кин Хе, окремих членів  уряду та  представників провідних корпорацій країни, а й на тлі загострення міжнародної ситуації, зростання напруженості через ядерно-ракетні випробування КНДР.


У своїй промові під час інавгурації Мун Чже Ін заявив, що зробить усе можливе для мирного врегулювання ситуації на Корейському півострові, й зазначив, що проблеми з ядерними амбіціями Північної Кореї необхідно негайно розв’язувати. «Я терміново спробую розв’язати безпекову кризу. Якщо знадобиться, полечу до Вашингтона, поїду до Пекіна і Токіо, і, якщо для цього будуть необхідні умови, до Пхеньяна», — заявив він. Новий президент називає себе «другом Америки». Росія у його висловлюваннях згадується як «виклик безпеці у світі».


Нелегкі випробування очікують у внутрішньому житті країни. Мун Чже Ін закликав народ до єдності, пообіцяв служити всьому народу і відкрити ворота до створення «нової Кореї». Заявив, що робить ставку на створення нових робочих місць, стартапів, малих і середніх компаній, виступає за реформи в провідних корпораціях країни та викоренення корупції. Складність для втілення цих ідей у життя полягає в тому, що в його партії немає більшості в парламенті. Принаймні до парламентських виборів її доведеться формувати ситуативно, чому сприятиме розшарування основної політичної сили, представленої в парламенті, — партії, яка підтримувала до корупційного скандалу колишнього президента.