У Херсоні співробітники міжрегіонального управління Укртрансбезпеки врятували "червонокнижну" рибу. На катері вони патрулювали Дніпро, зупиняючи моторні човни, якими кермували водії без документів або у нетверезому стані. Раптом у воді помітили гігантську сітку завдовжки близько чотирьохсот метрів. Коли її підняли, у ній виявилося аж п'ятнадцять осетрів, які саме в цей час ідуть у річку на нерест. Усі вони були ще живі, тож рідкісну рибу звільнили та повернули до природного середовища. А вилучену сітку передали на знищення викликаним на місце інспекторам управління "Херсонрибоохорони". Власники знаряддя браконьєрського промислу заявити права на нього так і не ризикнули.

 

-- Виходячи з того, що кожен осетер заважив по двадцять кілограмів, а на чорному ринку кілограм свіжої осетрини коштує майже тисячу гривень, браконьєри втратили суму, співставну із вартістю однокімнатної квартири у Херсоні. З іншого боку, у разі затримання вони ж за кожну рибину сплатили б по 48 тисяч гривень штрафу, та ще й судимість отримали, -- розповів для "Голосу України" начальник міжрегіонального управління "Уктрансбезпеки" Ігор Пастух (до речі, сам фанат любительської риболовлі).

 

Залишається нез'ясованим тільки одне питання -- чому сітку помітили не рибінспектори, а транспортний патруль? Адже пастку для осетрів браконьєри навіть не маскували, а знаходилася вона в акваторії річки поблизу міської Нафтогавані. Тобто зовсім неподалік від офісу управління "Херсонрибоохорони".

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України