Як психіатр із Херсонщини пасічником став

 

Врятувати дружину від смертельної хвороби досвідченому лікарю з Херсонщини допомогли... бджоли. Психіатр та нарколог лікарні в райцентрі Нижні Сірогози Володимир Зозуля тримає бджіл майже стільки, скільки працює в медицині, — понад три десятиріччя. Двадцять його вуликів, прилаштованих на земельній ділянці обабіч гаражів, дають родині майже сімсот літрів запашного солодкого меду на рік. Збір «пасічник у білому халаті» частково продає, щоб зводити кінці з кінцями, а частково ласує ним сам замість цукру, який не вживає принципово. Та Володимир Миколайович і гадки не мав, що колись саме бджолиний продукт допоможе поставити на ноги дружину, котра серйозно занедужала.

 

Одразу після прийому пацієнтів у лікарні психіатр Володимир Зозуля поспішає на пасіку.

Фото автора.

— Жінці поставили страшний діагноз — рак. В онкологічному диспансері Херсона їй зробили дві операції. На ліки та дорогу потрібні були чималі гроші, тож скромної лікарської зарплати не вистачало. У борги не заліз тільки завдяки бджолам. Вирушаючи до обласного центру, щоразу брав із собою два бідони щойно викачаного меду. Його охоче розбирали колеги у тому-таки онкодиспансері, бо ціну я не завищував, а продукт був якісний та натуральний. Тож уторгованих коштів вистачило і на ліки, і на пальне для машини. Зрештою, моя Валентина таки змогла подолати важку хворобу і повернулася додому здоровою. За що я щиро вдячний не тільки онкологам, а й моїм працьовитим бджілкам, — розповів кореспонденту «Голосу України» Володимир Зозуля.


Мед Володимир Миколайович рекомендує і своїм пацієнтам, звичайно. Не замість ліків. Ложечку свіжого продукту надвечір — і сон поліпшується, ото й увесь секрет. Сам пасічник-психіатр каже, що мешканці вуликів потроху змінюють навіть його характер. Він став більш стриманим та спостережливим — якості, що однаково корисні і лікареві, і бджолиному «опікуну». На додачу Володимир Зозуля упевнений, що бджоли його також лікують. Медик потерпає від грижі диска, яка нагадує про себе болями та змушує прокидатися по двічі-тричі протягом кожної ночі. Однак щойно починається сезон та виникає необхідність давати раду бджолиним родинам — болі минають, і сон чоловікові ніщо не перебиває аж до холодів.


Лікар каже, що бджоли його кусають, і ці укуси мобілізують імунітет та життєві сили організму, який краще долає болі. Звичайно, наукову апробацію свого ноу-хау пасічник зі степового краю не проводив. Та воно йому й не треба — Володимир Миколайович просто переконався на власному досвіді, що мед та бджоли додають йому здоров’я.