Звісно, в часи російсько-української війни будь-які тривожні повідомлення з тої сторони викликають подвійну увагу. Але про загрозу забруднення Десни у Брянській області Російської Федерації від ще радянського хімічного заводу на Чернігівщині знали і до війни. Пригадується, тоді народний депутат від "Нашої України" Володимир Ступак ініціював звернення до МЗС, та воно потонуло у відписках. Минулого ж року завод сирів "Умалат", що розміщений на притоці Десни в Росії, спустив токсичні відходи у воду.

 

За даними Деснянського басейнового управління водних ресурсів, тоді відходи до України не дійшли. А в самій російській області довго йшли розбори, які не підтвердили скидання шкідливих відходів. Просто риба подохла...

 

Зараз же житель Брянська Сергій Кулінічев у соцмережах оприлюднив інформацію про ймовірність зараження вод згаданим підприємством. "Неминучість чергового аварійного скидання, -- пише він, -- зумовлена страхом господаря підприємства перед вимогами природоохоронного прокурора Брянської області зробити рекультивацію земельних ділянок, де розташовані поля фільтрації заводу".

 

А це -- 12 гектарів із понад півмільйона кубометрів токсичних відходів, що накопилися за 10 років роботи підприємства. А коштів на це і необхідного обладнання у власника підприємства нема, -- запевняє російський блогер. -- Тому єдиний вихід -- скидання у річку Сівшу, води якої впадають у Десну.

 

Тим часом арбітражний суд Брянської області задовольнив позов ЗАТ "Умалат" до департаменту природних ресурсів і екології Брянської області про порушення компанією екологічного законодавства. Можна б спати спокійно, якби була віра таким сусідам...

 

А у департаменті екології та природних ресурсів Чернігівської обласної адміністрації нічого про загрозу не знають і обіцяють питання вивчати... Зауважу, що так само не знали і про забруднення річки Остер на Чернігівщині -- де вже знати про стан справ у сусідній російській області!

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України