У кременчуцькому об’єднанні співвласників багатоквартирного будинку «50 років СРСР, 57» підбили підсумки минулого опалювального сезону. Згідно з підрахунками, економія коштів після появи у підвалі багатоповерхівки індивідуального теплового пункту (ІТП) вийшла більш ніж істотна.

 

 

Загалом цей пункт — задоволення не з дешевих, і разом із встановленням коштував 350 тисяч гривень. Однак власники квартир у типовій «радянській» п’ятиповерхівці (на знімку) без тривалих роздумів наважилися скористатися державною програмою «теплих кредитів» і не прогадали...


ОСББ узяло банківський кредит на суму 225 тисяч гривень. Решту додала міська рада згідно з місцевою програмою, «прив’язаною» до загальнодержавної. До того ж саме «тепле» кредитування забезпечило повернення державою 90 тисяч гривень. Отже, за 5 років ОСББ належало сплатити банку вже тільки 135 тисяч гривень (відсотки за кредитом погашаються за рахунок міського та обласного бюджетів). З урахуванням додаткових витрат після отримання кредиту оплату на утримання будинку в ОСББ підняли з 1 гривні 75 копійок за квадратний метр до 2 гривень 28 копійок, тобто на 53 копійки. Тим, хто живе в однокімнатках, за п’ятирічку «набігало» по 800 гривень, мешканцям просторіших дво- та трикімнатних квартир — відповідно по 1100 і 1300 гривень.


Оскільки згадані суми були досить помірні, то, за словами голови правління ОСББ Наталії Маширової, більшість власників квартир практично одразу виконали свої «кредитні» фінансові зобов’язання. Хоча дехто ще продовжує виплачувати ту позику. А найголовніше, що всі без винятку відчули, як «потеплішало» в їхніх персональних гаманцях. Адже встановлений за «збірні» кошти індивідуальний тепловий пункт давав змогу протягом усього сезону автоматично регулювати подачу в квартири тепла залежно від температури повітря надворі та часу доби. Тож ні платити за «перегрів» у відносно теплу пору, ні ловити дрижаки в холоднечу (за свідченнями самих мешканців, температура в їхніх квартирах узимку практично не опускалася нижче 22 градусів) уже не довелося.


Це, звісно, не могло не позначитися на сумах у платіжках. За інформацією Наталії Маширової, протягом минулого сезону в очолюваному нею ОСББ мешканці тільки однокімнатних квартир на опаленні зекономили від 1200 до 1500 гривень. Отже, можна вважати, що один зимовий місяць вони грілися фактично безплатно. За таких умов питання про те, чи варто перед цим витрачатися й узагалі «морочитися» з удосконаленням системи теплопостачання багатоповерхівок, стає риторичним. Наведена арифметика засвідчує й інше: мешканцям таких «рукавичок» варто якнайшвидше братися за порядкування у спільній оселі, не сподіваючись на доброго дядька з ЖЕДу. Адже у тому кременчуцькому ОСББ за сім років устигли гуртом і покрівлю полагодити, і ремонт у під’їздах зробити, і дитячий майданчик біля будинку облаштувати.


До речі, перед встановленням індивідуального теплового пункту тут подбали про комплексну термомодернізацію будівлі. У найближчих планах — реалізація нових проектів, зокрема й енергозберігаючих. Їхнє втілення в життя, на переконання дружних сусідів, дасть змогу їм ще істотніше зменшити фінансовий тягар платежів за «комуналку».

Полтавська область.


Фото із сайту Полтавської телестудії «Місто».