Парламентська хроніка

Ранкове засідання 19 травня


На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що Верхня палата Канади ратифікувала Угоду про вільну торгівлю з Україною. «Вітаю з цим надважливим рішенням. Отримання безвізового режиму з Євросоюзом, Угода про зону вільної торгівлі з Канадою свідчать про те, що, незважаючи на агресію і війну, Україна йде шляхом вільної демократичної країни. Хочу подякувати дипломатам, уряду за спільну роботу з проведення реформ», — сказав глава парламенту.


Під час години запитань до уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман представив народним депутатам проект пенсійної реформи, зазначивши, що він передбачає осучаснення пенсій. «Запроваджується нова формула нарахування виплат за єдиним підходом для всіх пенсіонерів із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3 764,40 гривні. Це дасть змогу підвищити пенсії громадян», — повідомив він.

 

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Також В. Гройсман вважає, що треба посилити значення страхового стажу для нарахування пенсій. «Якщо людина працювала 25 років, вона сплатила достатню суму внесків до Пенсійного фонду, щоб потім отримувати гідну пенсію. Якщо особа немає достатнього пенсійного стажу, вона має отримувати соціальну допомогу від держави», — підкреслив він та наголосив: ця реформа не передбачає підвищення пенсійного віку.


Прем’єр поінформував, що з 12 мільйонів пенсіонерів 8 отримують мінімальну виплату у 1312 гривень, адже існуюча система продукує дискримінацію залежно від року виходу на пенсію. Зокрема, останнє осучаснення відповідних виплат проводилось у травні 2012 року, тоді як мінімальну зарплату за цей час підвищували дев’ять разів. Крім того, зазначив В. Гройсман, ця реформа дає можливість домогтися протягом 10 років бездефіцитності Пенсійного фонду. «Дефіцит Пенсійного фонду вже в цьому році дорівнює 141 мільярд гривень. Це більше, ніж освіта й охорона здоров’я разом, та більше, ніж один оборонний бюджет країни. Без проведення пенсійної реформи через три-п’ять років грошей для виплат пенсій не буде», — сказав він.


Проект скасовує оподаткування пенсій для працюючих громадян. «Запропонована система дає можливість підвищити соціальні стандарти не з грудня цього року, як заплановано в бюджеті, а з жовтня. А ще реформа передбачає автоматичне осучаснення пенсій щорічно. Такої соціальної справедливості очікують українці», — наголосив очільник уряду.


У зв’язку з цим Прем’єр-міністр закликав народних депутатів ухвалити необхідні рішення. «Сподіваюся, що Верховна Рада до кінця нинішньої сесії схвалить пенсійну реформу і дев’ять мільйонів громадян отримуватимуть підвищені виплати», — сказав він.


Прем’єр також пообіцяв до кінця року внести в парламент законопроект, який дозволить з січня 2018 року підвищити виплати військовим пенсіонерам.


Відповідаючи на питання народних обранців, очільник уряду запевнив, що Кабмін вживає всіх заходів для недопущення будівництва газопроводів, через які Росія може транспортувати блакитне паливо в країни Європи в обхід території України. В. Гройсман заявив: питання заповнення газотранспортної системи після 2019 року, коли закінчується транзитний контракт між «Нафтогазом України» і «Газпромом», є одним з пріоритетів роботи уряду. «Ми боротимемося за наші національні інтереси. Це не тільки наша безпека, а і Європи щодо диверсифікації поставок блакитного палива в країни ЄС», — додав прем’єр.


А ще очільник уряду зауважив, що парламент за пропозицією уряду ухвалюватиме рішення про розподіл конфіскованих коштів. «Хочемо провести консультації з коаліцією, Президентом для того, щоб визначити, в яких напрямках ці гроші пропонувати до використання. Відповідні кошти мають бути направлені на підвищення обороноздатності та покращення інфраструктури», — сказав він.


Крім того, запевнив прем’єр, будівництво лікарні «Охматдит» буде завершено. «Сьогодні ведуться повномасштабні будівельні роботи і вони будуть завершені, якби нам не заважали. Але є питання, котрі потребують відповідних судових рішень. Ми все робимо, щоб завершити будівництво», — зазначив прем’єр.


В. Гройсман також пообіцяв, що уряд підтримає будівництво харківського метрополітену: «Ми очікуємо документи від Європейського банку реконструкції і розвитку і Європейського інвестиційного банку. Як тільки вони надійдуть, ми готові їх розглянути і максимально підтримати харків’ян щодо будівництва метро в їхньому місті».


Після години запитань до уряду парламентарії перейшли до заслуховування депутатських запитів та до різного.


Наступне пленарне засідання відбудеться 23 травня.