* Позичка МВФ — за будь-яку ціну


* Дефіциту Пенсійного фонду позбудемось лише через 10 років


* Трудовий стаж можна придбати. Та чи купуватимуть?


Хто про що, а урядовці про пенсійну реформу. Уже й так її приміряли і сяк, а вона — ніяк... Тобто, схоже, що МВФ ті маніпуляції і косметичне «підмарафечування», яке можновладці називають реформою, не влаштовують і він з кредитом не поспішає,  та навіть відмовився погоджувати оновлення пенсій з 1 жовтня, а також скасування їх оподаткування для працюючих пенсіонерів, однак продовжує обіцяти, чим заохочує  нові й нові спроби уряду той ласий шмат (черговий транш) отримати. Тому, мабуть, реформа перебуває не стільки у стадії втілення в життя, скільки на рівні... вправ у красномовстві. Поки що.


А тут ще минулого тижня чергова місія МВФ розпочала свою роботу в Києві з твердим наміром провести аналіз виконання Україною програми розширеного фінансування (EFF), за підсумками якого можливий четвертий перегляд програми і надання п’ятого траншу кредиту фонду. 


Прем’єр Володимир Гройсман у рамках «Години запитань до уряду» у Верховній Раді України наприкінці минулого тижня представив навіть проект пенсійної реформи, розробленої Кабміном, що базується на принципах, процитуємо: «... відновлення соціальної справедливості, підвищення рівня пенсійних виплат, скасування оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів, автоматичного осучаснення пенсій та досягнення бездефіцитності бюджету Пенсійного фонду». За словами Гройсмана, якщо парламентарії ухвалять реформу, рівень життя пенсіонерів значно покращиться, а протягом 7—10 років ми вийдемо на нульовий дефіцит ПФ.


Та згадаймо, на початку цього року, піднявши мінімальну зарплату, уряд — серед іншого — пояснював це й тим, що, мовляв, тепер збільшаться надходження до Пенсійного фонду, а його дефіцит... впаде. Не впав! А ціни на все без винятку подерлися вгору, «підлаштовуючись» під гаманці пересічних українців. Фахівці ж, аналізуючи урядовий законопроект, кажуть, що в ньому немає жодних істотних змін щодо накопичень і виплат пенсій. Кабмін збільшує страховий стаж, що насправді є збільшенням трудового...


Тим часом Прем’єр-міністр заявляє, що «...в Україні 8 з 12 млн. пенсіонерів з травня отримують пенсію у розмірі 1312 гривень на місяць і живуть за межею бідності»! «Структура пенсійного забезпечення незрозуміла...»  І далі — «...на цей момент повністю втрачена диференціація розмірів пенсій залежно від заробітку, що не дає змоги людям розраховувати свою майбутню пенсію».


Можливість купівлі страхового стажу, тобто років, коли людина не працювала або не робила відрахувань, що її останнім часом не втомлюється пропагувати профільний міністр Андрій Рева, на думку багатьох експертів взагалі не витримує жодної критики. Забезпеченим співгромадянам це не потрібно, а нужденні банально не матимуть на це грошей. Та і невідомо, коли така купівля відбуватиметься. Якщо, приміром, це можна буде зробити у 25 років, є якась надія обіграти державу, адже через півстоліття ті гроші вже нічого не будуть варті через інфляцію, а у 40—50 — не буде жодного сенсу.


На думку ж Рон ван Родена, голови місії МВФ в Україні, «...обговорення пенсійної реформи в Україні відкладалося занадто довго. Настав час для рішення.


Підсумовував Віктор БОНДАР.