Працівники лісової охорони і директор держпідприємства «Воловецьке лісове господарство» Василь Росол неодноразово уже натрапляли на цього звіра.

За словами директора, він бачив його на відстані трьохсот метрів. А востаннє — на околицях сіл Нижні Ворота і Задільське.

«Так, зубр в угіддях Воловецького району справді зустрічається, бачили дорослого самця (на знімку). Я натрапив на нього вперше торік. Схожий на бика, тільки важить під 1200 кілограмів, — розповів В. Росол. — Буквально у суботу нам телефонували і сказали, що бачили зубра на полі біля Нижньоворітського лісництва в п’ятому кварталі, де раніше проходила вузькоколійка. Найімовірінше, він мігрував зі Старосамбірського району сусідньої Львівщини чи аж із Білорусі, де цих тварин багато».

Фото надане
прес-службою обллісмисливгоспу.

Директор держлісгоспу розповів, що він бачив лише одного самця, тому, можна допустити, що цей велетень на Закарпатті один. Ще не відомо, повертається він періодично в білоруські пущі чи ні. Ці тварини стадні. Коли самець стає дорослим, його виганяють і він починає блукати сам, іноді відходячи надто далеко.

Василь Росол схильний вважати, що самець зубра один. А щоб ці звірі прижилися у цій місцевості і виникло стадо, самцеві потрібно кілька самок. Тому цілком ймовірно, кажуть фахівці обллісмисливгоспу, що з часом в українські Карпати прийде більше тварин.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.