Вечірнє засідання 23 травня


Народні депутати розглянули блок питань екологічної політики. У першому читанні ухвалено Закон «Про оцінку впливу на довкілля» (№ 2009а-д) з пропозиціями Президента України. Секретар Комітету з питань екологічної політики Остап Єднак, представляючи законопроект, зауважив, що понад десять років екологічна громадськість бореться за прийняття нової проєвропейської системи оцінки ризиків на життя та здоров’я людей та на довкілля. Однак Президент мав зауваження до ухваленого парламентом законопроекту. На виконання пропозицій глави держави до законопроекту було подано 41 поправку, з яких три враховано. Доопрацювання тривало за участю народних депутатів, представників уряду, екологічної громадськості. Міністр екології Остап Семерак відзначив, що підготовка цього законопроекту є хорошим прикладом співпраці всіх фракцій українського парламенту, профільного комітету та міністерств. «Прийняття цього законопроекту дасть можливість нам втілити прогресивну, оновлену, збалансовану європейську модель оцінки впливу на довкілля та виконати європейські директиви, які ми взяли на себе відповідальність виконати», — сказав міністр. При цьому він наголосив, що в разі неголосування цього законопроекту, який є нашим зобов’язанням перед Європейським енергетичним співтовариством, Україна може отримати санкції вже у червні цього року.


Закон встановлює правові та організаційні засади оцінки впливу на довкілля, запобігання шкоді довкіллю, екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів тощо.


За основу ухвалено і законопроект про стратегічну екологічну оцінку (№ 6106), котрий також розроблено з метою адаптації законодавства України до законодавства ЄС. Порядок здійснення стратегічно-екологічної оцінки закріплено у директиві Європарламенту та Ради Євросоюзу. За словами голови підкомітету Комітету з питань екологічної політики Івана Рибака, дія цього закону поширюється на документи державного планування, які матимуть вплив на довкілля та здоров’я населення. Водночас дія цього закону не поширюватиметься на документи державного планування, які стосуються національної безпеки та надзвичайних ситуацій, бюджети, бюджетні програми та фінансові плани, а також програми економічного та соціального розвитку Автономної Республіки Крим, областей, районів та міст на короткостроковий період.


У першому читанні також ухвалено законопроекти про внесення змін до статті 4 Закону України «Про поводження з радіоактивними відходами» щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами (№ 6435), про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» щодо розвитку сільського зеленого туризму (№ 2232а).


У цілому ухвалено закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат», спрямований на виконання Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат та Протоколу про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, в частині охорони пралісів (№ 4480), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій»     (№ 4541), яким скасовано реєстрацію іноземних інвестицій.


Парламент прийняв постанову, якою припинив діяльність Комісії у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. при Верховній Раді України. Водночас Верховна Рада рекомендувала Міністерству соціальної політики України створити спеціалізований підрозділ у справах колишніх партизанів у складі Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.


Насамкінець парламент перейменував декілька населених пунктів: Мукачеве — на Мукачево, село Буцин Старовижівського району Волинської області — на Буцинь, село Дубка Городенківського району Івано-Франківської області — на село Дубки.