Серед умов надання Україні чергового траншу EFF — пенсійна реформа.

Звіти про подолання кризи і переходу до зростання дещо передчасні.

І Нацбанк за пенсійну реформу.

 

Минулого тижня місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з Роном ван Роденом, завершила 10-денну роботу в Києві. Головний результат: МВФ може виділити Україні ще три транші.


Рон ван Роден, зокрема, заявив: «Економіка України продовжує своє відновлення, з очікуваним зростанням у цьому році на рівні понад двох відсотків. Реалізація податково-бюджетної і грошово-кредитної політики надає можливість забезпечити дотримання цілей, визначених для 2017 року. Валові міжнародні резерви продовжують зростати, досягнувши рівня в 17,6 мільярда доларів, а очікувана інфляція може становити менш як 10 відсотків на кінець року. На тлі позитивних короткострокових очікувань рішуче проведення структурних реформ залишається ключовим чинником забезпечення потужного і стійкого економічного зростання, так необхідного Україні на середньо-
строкову перспективу».


Подумалося, якщо все так гарно, навіщо нам позички МВФ? А тут ще й неупереджена думка щодо підсумків роботи економіки України, висловлена Українським союзом промисловців і підприємців (УСПП). «Показники за квітень та чотири місяці нинішнього року довели, що звіти про подолання соціально-економічної кризи і переходу до довгоочікуваного зростання дещо передчасні. Країна потребує більш міцної і системної державної політики економічного відродження, модернізації промислового комплексу...» — кажуть фахівці-аналітики УСПП. І наводять цифри: промислове виробництво в державі за минулий місяць порівняно з квітнем минулого року скоротилося на 6 відсотків, за січень—квітень цього року, порівняно з минулорічним відповідним періодом індекс промислової продукції становив 98 відсотків, у тому числі у видобувній промисловості — 91, в поставках електроенергії і газу — 96. У квітні майже на третину впала виплавка сталі.


«...Повернення до минулих результатів потребує дуже значних зусиль, а якщо врахувати, що світова економіка зробила вагомий крок вперед, то економічну політику треба будувати зовсім в іншому дусі — наступальному, системному, розрахованому на коротку, середню та довгострокову перспективу», — переконує президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.


Утім, хоч би що там казали в УСПП, а Нацбанк України, очікуючи на черговий транш МВФ, запорукою забезпечення стійкості державних фінансів називає... пенсійну реформу. «Національний банк вважає проведення пенсійної реформи життєво необхідним кроком для забезпечення стійкості державних фінансів і відтак цінової стабільності у довгостроковій перспективі». Але не варто, напевно, спокушатися сьогоднішнім пенсіонерам через те, що наступною фразою регулятор перекреслив їхні найоптимістичніші надії: «в короткостроковій перспективі різке підвищення пенсійних виплат може призвести до зростання споживчого попиту... А це, в свою чергу, може змусити Національний банк скорегувати свою політику для нівелювання короткострокових наслідків такого зростання на цінову динаміку», — додали у прес-службі НБУ. Тобто черговий виток інфляції? А як НБУ вміє «корегувати й нівелювати», ми добре знаємо із власного досвіду. Тож не спокушаймося.


Підсумовував Віктор БОНДАР.