Користувачі Інтернету, напевне, помітили пожвавлення в мережі, викликане заявою мешканки Мелітополя Запорізької області в ефірі російського пропагандистського телеканалу. Остання, аби, так би мовити, підкреслити рівень зубожіння українців, заявила, що буцімто в мелітопольській маршрутці чоловік намагався розрахуватися сіллю, адже нічого іншого цінного у нього при собі не було. Мережа одразу відповіла на заяву різноманітними фотожартами, де обіграла тему «мелітопольської солі» з усіх боків.


Відреагували на подію і правоохоронці. «Прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому УСБУ в Запорізькій області за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (надання допомоги іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти України)», — йдеться у повідомленні прес-служби відомства.


У своєму короткому поясненні прокуратура також повідомляє, що «вказана громадянка протягом 2014—2017 років неодноразово виїжджала до Російської Федерації для проведення зустрічей з представниками спецслужб цієї держави, під час яких отримувала від них завдання та фінансування на створення так званої «Запорізької народної республіки». Виконуючи вказані завдання, вона організовувала у Мелітополі та інших населених пунктах Запорізької області масові акції, здійснювала публічні заклики, а також розповсюджувала матеріали щодо підтримки сепаратизму».


Від себе зазначимо, що Катерина У. постійно «світилася» у сепаратистських акціях 2014 року і була фактичним лідером мелітопольського «антимайдану». Через дуже дивну і нічим невиправдану бездіяльність правоохоронців не заспокоїлася вона й пізніше. Зокрема, у 2016-му жінка очолювала автоколону мелітопольських сепаратистів, котрі приїхали «захищати» запорізький пам’ятник Леніну. У серпні минулого року місцеві ЗМІ помітили її публічні заклики перевішати всіх політичних опонентів. І лише після цього одна з нині чинних партій лівого спрямування вирішила з пані Катериною попрощатися.


Утім, поблажливість правоохоронців додала дамі наснаги, і вже у подіях 9 Травня, кваліфікованих як черговий прояв сепаратизму у Мелітополі, вона знову серед головних дійових осіб... То, може, хоч цього разу «героїчну» діяльність сепаратистки зі стажем зрештою буде припинено?..

Запорізька область.