30 квітня сайт Гусятинської об’єднаної територіальної громади оприлюднив інформацію, в якій висловив невдоволення рішенням сесії Гусятинської районної ради Тернопільської області від 25 квітня цього року. Стаття, яка має промовисту назву «Лукавство влади за спинами жителів Гусятинської ОТГ», розповідає про те, що своїм рішенням депутати ліквідували Центральну комунальну районну лікарню і створили комунальний заклад «Гусятинська районна лікарня». Здавалося б, нічого дивного: чергова бюрократична процедура, пов’язана з реорганізацією. Тільки не в цьому випадку.

Прийняте рішення означає, по-перше, що нова комунальна і, наголошуємо, районна установа буде зареєстрована не в районному центрі, а в селі Личківці у фактично непристосованому приміщенні?! По-друге, відтепер податки з доходів фізичних осіб перераховуватимуть у бюджети району і села Личківці, а не в бюджет громади. Мабуть, це й було основною метою такої пертурбації. Мова йде про два мільйони гривень.

Лідери та члени громади обурені тим, що резонансне рішення було прийнято без громадського обговорення і що місце перереєстрації трималося до останнього в таємниці. Їхній гнів також викликав той факт, що за таку зміну голосували люди, як правило, посадові особи, що проживають у самому Гусятині. Їх закликають відкликати свій голос і подумати про благополуччя громади, в якій вони мешкають. А ще громада вважає, що руками влади здійснюється дискредитація самої ідеї децентралізації. Й, можливо, на ласий шматок лікарняної нерухомості в районному центрі спрямовані чиїсь апетити.

1 травня відбулась позачергова сесія Гусятинської селищної ради, на якій депутати майже одноголосно звернулися до районної ради з вимогою скасувати своє рішення щодо районної лікарні.

Казусна ситуація з Гусятинською районною лікарнею не єдина під час проведення реформи в медицині та створенні госпітальних округів у Тернопільській області.

Зокрема, 10 травня у стінах Тернопільської обласної ради із протестами та закликами зібралися працівники Чортківського обласного комунального шкірно-венерологічного диспансеру, який має бути ліквідовано (на знімку). До речі, таких медичних закладів, які заплановано закрити, в області досить багато.

Фото
із сайту galas.te.ua

Громадськість обурена та стривожена: працівники втратять свої робочі місця, а хворі люди не зможуть вчасно отримати медичну допомогу.

«Чортківський шкірно-венерологічний диспансер хочуть закрити. Оскільки він розташовується в центрі міста, то мова йде про велику територію, — кажуть пікетувальники. — Ми обслуговуємо не лише Чортківський район, до нас звертаються хворі із Заліщицького, Бучацького, Гусятинського, Борщівського районів. Хто їх тепер обслуговуватиме? Де наші працівники знайдуть нову роботу? Ніхто не думає ні про хворих людей, ні про працівників». До слова, шкірно-венерологічні захворювання посідають третє місце в рейтингу хвороб в області. Невже мають рацію протестуючі медики, піднявши гасло «Закриття медичних закладів — шлях в нікуди!»

Чортківчани не були єдині, хто приїхав до Тернополя висловити свій протест проти того, як твориться медична реформа. Мешканці Зборівського району обурені тим, як їх район буквально пошматували, розкинувши одразу на три госпітальні округи: три населені пункти — до Тернополя, а решту — до Бережан і Кременця. Представник зборівчан попередив владу, що вони вдадуться до радикальних заходів і перекриють всі автомобільні та залізничні шляхи, якщо не буде враховано їхні вимоги щодо права на ефективне лікування. І справді, якщо до обласного центру відстань від багатьох сіл 15—20 кілометрів, то який сенс добиратися до Бережан, віддалених на 70 кілометрів. І то ще не все: як дістатися до тих Бережан, якщо маршрутка зі Зборова (одна єдина) йде в обід і переповнена?

Складається враження, що ті, хто планував утворення госпітальних округів, робив це десь у Парижі чи Берліні, маючи перед собою лише карту, лінійку і олівець. Провів лінію — один округ, провів ще — другий... Постає запитання: хто вилікує реформаторів від необдуманих рішень?

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Тернопільська область.