Уже 11 червня набуває чинності безвізовий режим для громадян України, що відкриє можливість власникам біометричних паспортів вільно подорожувати країнами ЄС та іншими європейськими державами, що входять до Шенгенської зони.
З огляду на це, Державна прикордонна служба України долучилася до роз’яснювальної кампанії, щоб пояснити, які саме документи вимагатимуть на кордоні після старту візової лібералізації, акцентуючи увагу на документах для дітей.
Зокрема, в інформації, розміщеній на офіційному сайті Держприкордонслужби, йдеться, що для безвізової поїздки до країн ЄС біометричний паспорт повинні мати не тільки дорослі, а й діти. При цьому паспорт громадянина України для виїзду за кордон дітям від народження і до 16 років оформляється строком на 4 роки. Після 16 років видаються паспорти з повним терміном дії — на 10 років. А от українцям зі звичайними небіометричними закордонними паспортами потрібно, як і раніше, оформлювати візу.
Оформляючи документ для поїздок дитини за кордон, слід звернути увагу на те, що до 12 років діти не здають відбитків пальців, але такий паспорт зберігає статус біометричного і дає дозвіл на безвізовий в’їзд до ЄС. Уже з 12 років ця процедура є обов’язковою, а підпис дитини при оформленні паспорта ставиться починаючи з 14 років. З іншими особливостями та переліком документів для оформлення біометричного закордонного паспорта для дитини можна ознайомитися на сайті Державної міграційної служби.
Також Держприкордонслужба нагадує, що біометричний паспорт, підтвердження мети та умов перебування, фінансове забезпечення необхідні в подорожі за замовчуванням. І звертає увагу, що діти віком від 16 років і старші мають право подорожувати до Європи без віз самостійно, до 16 років виїжджати за межі України можна лише у супроводі обох батьків, у супроводі одного з батьків чи з довіреною особою, маючи при собі нотаріально завірену згоду батьків.
Якщо дитина віком до 16 років виїжджає з одним із батьків (опікунів, усиновлювачів), то необхідна нотаріально завірена згода другого з батьків (опікуна, усиновлювача). Водночас, якщо один із батьків живе за кордоном, то згоду засвідчують у консульських установах МЗС України. Якщо один із батьків не хоче підписувати згоду, то такий спір вирішується у судовому порядку. Основна мета розгляду — довести, що виїзд за кордон відбувається в інтересах самої дитини.
З іншими деталями та правилами перетину кордону дітьми можна ознайомитися на сайті Державної прикордонної служби України.