Нинішній фестиваль «Проводи отар на полонину» (на знімку), що відбувся на Міжгірщині, зібрав рекордну кількість людей. Святкова хода, яка дала старт фестивалю, розтягнулася райцентром на понад кілометр. Для місцевих мешканців проводи овець і вівчарів — давня традиція, вшанувати яку приходять цілими сім’ями, а для численних туристів, котрі автобусами з’їхалися на Синевирський перевал із різних санаторіїв, баз відпочинку, а також інших областей України, фестиваль став справжнім етнографічним і гастрономічним святом.

«Проводи отар на полонину» відзначають на Міжгірщині вже сорок років, однак стільки людей, як тепер, тут ще не було! Величезному напливу туристів посприяла хороша історія фестивалю, про який знають багато людей, та гарна погода, кажуть в ОДА.
Кращих вівчарів нагородили, трембіти затрембітали і розпочалися народні гуляння з музичним супроводом фольклорних колективів, виставками творів народних умільців, дегустацією страв та напоїв. Цікавинкою свята став майстер-клас із приготування овечого сиру у виконанні голови ОДА Геннадія Москаля, голови Міжгірської райради Василя Щура та міського голови Ужгорода Богдана Андріїва. У змаганні трьох «ватагів» на найбільший будз сиру переміг господар — Василь Щур. А виготовлений свіжий сир одразу був переданий численним глядачам, щоб смакували.
— У гірських районах Закарпаття туризм дає величезний економічний поштовх для розвитку місцевих громад, — наводить слова Геннадія Москаля прес-служба облдержадміністрації. — А таке свято, як нинішнє, приваблює туристів, які отримують позитивні враження від краю, агітують приїхати сюди своїх знайомих і залишають тут гроші. Цього року ми продовжуємо реалізовувати серйозні інфраструктурні проекти, які розпочали минулоріч на Міжгірщині. Це і ремонт мосту на дорозі, що веде до Синевирського озера в Синевирській Поляні (міст уже двадцять років в аварійному стані). І відновлення Музею лісу і сплаву, і ремонт доріг у високогірних селах району, а головне — відновлення суцільного асфальтного покриття спочатку від Нижніх Воріт до Воловця у Воловецькому районі, а далі від Воловця до Міжгір’я і від Міжгір’я до Колочави. Після того, як минулого року ми відремонтували дорогу до Синевирського озера, потік туристів туди збільшився в кілька разів.
Керівник області стверджує, що докладе максиму зусиль, щоб зробити так само і в інших туристичних напрямках і на Міжгірщині, і на всьому Закарпатті!

 

Фото прес-служби ОДА.