На сесії Рівненської обласної ради 2 червня розглянуто низку питань, що стосуються життєдіяльності області.

Серед таких і зміни до обласного бюджету на нинішній рік. Завдання з власних доходів Рівненщина на 1 червня перевиконала на 19 мільйонів гривень, тож 18,1 мільйона із них розподілили на потреби громади області, зокрема: на охорону здоров’я — 6 мільйонів, соцзахист — 1,3 мільйона, на переобладнання у селі Слобідка Острозького району клубу під школу (вона тут згоріла) — 1,5 мільйона гривень. На Рівненщині на умовах співфінансування зі Світовим банком реконструкції та розвитку реалізується проект з реформування закладів охорони здоров’я, тож на це область виділить 163,4 мільйона гривень. З коштів державного бюджету за рахунок спрямування 50 відсотків від суми перевиконання надходжень митних платежів на будівництво і реконструкцію доріг область сподівається одержати 424,7 мільйона гривень.

На Рівненщині активно і разом з тим бурхливо триває процес утворення об’єднаних територіальних громад. Тож виникла потреба внести зміни до «Перспективного плану формування територій громад Рівненської області». Як пояснив директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Рівненській області Руслан Сивий, це робиться згідно з рішеннями сільських рад та з урахуванням думки мешканців. Тож депутати проголосували за зміни до перспективного плану, до яких не було жодних зауважень. Адже щодо окремих ОТГ були бурхливі й емоційні виступи сільських голів, представників громад. Це свідчить про те, що процес формування ОТГ відбувається дуже важко, бо всім догодити неможливо.

Депутати проголосували і за те, щоб створити новий комунальний заклад Рівненської обласної ради «Обласний центр громадського здоров’я» шляхом злиття трьох комунальних закладів — Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом, Обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики, Рівненського центру здоров’я. Центр стане науково-практичною установою медичного профілю, що здійснюватиме функції із забезпечення збереження та зміцнення здоров’я населення, проведення соціально-гігієнічного моніторингу захворювань, здійснення групової та популяційної профілактики захворюваності, боротьби з епідеміями та стратегічного управління з питань громадського здоров’я на регіональному рівні. Створення такого центру представник МОЗу назвала пілотним проектом.

На сесії затверджено керівників 13 комунальних закладів. Найбільша конкуренція (по 2—3 претенденти) була на заміщення посад головного лікаря Обласного дитячого туберкульозного санаторію «Новостав» для дітей з активними формами туберкульозу, Острозької обласної психіатричної лікарні, Рівненського обласного онкологічного диспансеру, Рівненської обласної стоматполіклініки.

Депутати прийняли звернення Рівненської обласної ради до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо виділення коштів на реалізацію проектів регіонального розвитку. Чотирнадцять інвестиційних програм (проектів) регіонального розвитку на загальну суму понад 126 мільйонів гривень, які були відібрані на конкурсній основі і мають важливе соціальне та економічне значення для розвитку регіону, затверджено 13 квітня цього року на засіданні комісії з оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку (головував віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко). Депутати просять Володимира Гройсмана сприяти пришвидшенню всіх необхідних процедур, щоб реалізація цих важливих проектів була підкріплена фінансово.

На сесії вкотре заявили про себе на повний голос бійці добровольчих батальйонів, які вимагають для себе статусу учасників бойових дій.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.