Пленарне засідання 6 червня


На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав журналістів з їх професійним святом. «Неможливо уявити вільну Україну без українських журналістів», — сказав він. Особливу подяку глава парламенту висловив хлопцям і дівчатам, які разом з нашими солдатами під обстрілами ведуть літопис у зоні АТО.


Андрій Парубій також пояснив, чому відкладено розгляд питання про обрання Уповноваженого з прав людини. Він повідомив, що згідно із законом про запобігання корупції апаратом Верховної Ради була проведена вся необхідна організаційна робота щодо спеціальної перевірки кандидатів на посаду. Було вчасно здійснено відповідні запити до Національного агентства з питань державної служби. І другого червня одержали узагальнену інформацію про результати спецперевірки тих відомостей, що подали кандидати на посаду Омбудсмена. У цій узагальненій інформації зазначено, що у НАЗК відсутня повна інформація щодо тих даних, які містяться в деклараціях, і НАЗК вважає за доцільне отримати додаткові підтвердження документів суб’єктів декларування або їх пояснення. «І фактично це означає, що спецперевірка не завершена, НАЗК потребує додаткових пояснень і додаткових матеріалів від кандидатів на Уповноваженого, — сказав Парубій. — І все це обумовлює необхідність завершити спецперевірку згідно з рекомендаціями НАЗК для винесення цього питання у сесійній залі».

 

Мария Матиос, Сергей Алексеев, Оксана Юринец.

 

Віталій Корчик, Максим Бурбак, Андрій Іванчук.

                                                
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА. 

Глава парламенту наголосив: «Ми повинні діяти згідно із законом, щоб не було жодних підстав подати в суд і оскаржити процедуру обрання Уповноваженого, і тому повинні дочекатися завершення перевірки».


Після виступу від фракцій, перейшовши до порядку денного, депутати ухвалили за основу та в цілому проект закону про внесення зміни до статті 31 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» щодо транспортного обслуговування осіб з інвалідністю (№ 6155). Цей закон об’єднав сесійну залу — «за» проголосували 309 депутатів. Доповідач Максим Бурбак зазначив, що законопроектом передбачається, що особи з інвалідністю, які проходять реабілітацію в реабілітаційних установах, забезпечуються реабілітаційними установами безоплатним транспортним обслуговуванням. Чинний закон передбачає забезпечення безкоштовного проїзду інвалідів до реабілітаційних центрів, лише якщо вони розташовані в сільській місцевості, але таких центрів на селі лише два із восьми, решта — у містах. Законопроект не передбачає додаткових бюджетних витрат, оскільки реабілітаційна установа власним автобусом привезе інваліда з вокзалу.


Дві фракції — БПП і «Народний фронт» — вимагали оголосити перерву. 


Головуючий надав слово для виступу з трибуни лідеру фракції Блоку Петра Порошенка Артуру Герасимову. Він наголосив, що нещодавнє рішення Стокгольмського арбітражного суду «звільнив Україну від ярма газового контракту з Газпромом», підписаного екс-прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Адже тепер Україна не оплачуватиме неодержаний природний газ за принципом «бери або плати». При цьому Герасимов наголосив, що контрактом було зафіксовано базову ціну газу для України — 450 доларів США. І за роки дії контракту Україна переплатила 18 мільярдів доларів, і не отримала майже 12 млрд. доларів за транзит російського газу до країн Євросоюзу. Фракція БПП закликала оборонний та антикорупційний комітети Верховної Ради негайно викликати колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко і відкрито розглянути питання «державної зради і корупційної складової газового контракту 2009 року».


У цілому також прийнято зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2017 рік» — № 6431 (щодо забезпечення фінансування місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах) — 271 «за». 


Як зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич, законопроект передбачає виділення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів в ОТГ у сумі понад 272 мільйони гривень.


Під час пленарного засідання стався збій роботи комп’ютерів у сесійній залі. Щоправда, короткочасний. «Це кібератака. Але ми її відіб’ємо», — напівжартома сказав Андрій Парубій.


Депутати вітали з днем народження Семена Семенченка.

Тенденції

За інформацією обласних державних адміністрацій, до кінця 2017 року заплановано утворити ще 503 об’єднані територіальні громади, у тому числі 178 сільських, 181 селищну та 144 міські.

ДОВІДКОВО

На сьогодні в Україні майже 2,5 мільйона інвалідів, із них майже півмільйона — діти. Станом на 1 січня 2017 року в системі Мінсоцполітики функціонувала 151 реабілітаційна установа.