Екватор парламенту: Думки з приводу

 

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій РИБАЛКА:

 


Навесні 2016 року за моєї ініціативи було підготовлено проект Стратегії розвитку банківської системи України 2016-2020 рр. Над документом працювали експерти в сфері монетарного, валютного та банківського регулювання, представники громадських організацій, науково-експертного середовища та банківської спільноти, в тому числі закордонні фахівці з великим досвідом роботи в галузі. Кілька місяців тривало громадське обговорення документа на серії круглих столів та конференцій. І в результаті комітет рекомендував Кабміну, НБУ, Верховній Раді України та іншим органам влади врахувати в роботі цей стратегічний документ. Частину його положень уже було враховано під час підготовки кількох важливих урядових документів.


На базі Стратегії було розроблено та зареєстровано в парламенті низку законопроектів. Зокрема, комітет рекомендував парламенту законопроект про забезпечення прозорості діяльності Національного банку України та підвищення його відповідальності перед суспільством (№5257). Документом пропонується суттєво вдосконалити положення відносно відповідальності керівників НБУ, встановити порядок їх дострокового звільнення. Документ більш чітко визначає повноваження ради Національного банку, ґрунтуючись на її завданнях, визначених Конституцією України. Також за прикладом центральних банків європейських країн визначаються вимоги до публічності діяльності НБУ. Особисто наполягаю на якнайшвидшому розгляді цього документа. Його прийняття дасть можливість створити умови для підвищення довіри населення та бізнесу до банківської системи, повернення до конструктивної економічної і фінансової політики, забезпечення взаємодії НБУ з урядом для вирішення загальнодержавних стратегічних завдань.


У зв’язку з тим, що в комітеті на розгляді перебуває майже 17 законопроектів щодо вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб, триває підготовка єдиного проекту, який враховуватиме всі найкращі пропозиції вже зареєстрованих документів і дасть змогу побудувати справедливу систему гарантування вкладів фізосіб. Комітет бачить головним завданням створення системи, яка б працювала не на закриття банків і розподіл їхніх активів, а на підтримку їх здоров’я задля збереження коштів населення та бізнесу. Переконаний, що потрібно суттєво підвищити прозорість Нацбанку та Фонду гарантування вкладів.


Також в комітеті ведеться робота над новим проектом закону про ломбарди та ломбардну діяльність, оскільки на сьогодні цей ринок обсягом майже 16 мільярдів гривень досі не врегульований на законодавчому рівні. В умовах зниження рівня платоспроможності населення, люди дедалі частіше звертаються до ломбардів, щоб отримати фінансову підтримку. Ломбарди працюють з найбіднішими і найбільш фінансово вразливими верствами населення, і ця діяльність не врегульована на законодавчому рівні. Цей документ повинен дати можливість більш ефективно працювати самим ломбардам, а їхнім клієнтам — відчувати себе більш захищеними.


Діяльність ринку «Форекс» в Україні також викликає багато запитань. Цей значний сегмент українського фінансового ринку досі законодавчо не регулюється і працює, по суті, як підпільне казино. Робоча група комітету ретельно проаналізувала досвід регулювання ринку «Форекс» у Європі та країнах СНД. Досить велика увага була приділена доволі ефективним заходам регулювання цього ринку в Білорусі. Комітет вважає своїм головним завданням створення таких правил, щоб діяльність учасників цього ринку оподатковувалася, а права клієнтів були надійно захищені.


Необхідно суттєво підвищити і захист прав споживачів фінансових послуг. Для цього в комітеті вже доопрацьовано для повторного другого читання відповідний базовий законопроект, а також ведеться підготовка пакета проектів, які стосуються всіх секторів фінансового ринку — страхової, ломбардної діяльності, кредитних спілок, ринку цінних паперів і навіть ринку «Форекс».


Олег ЛЯШКО, голова фракції Радикальної партії:

 


Багато важливих рішень було ухвалено, особливо щодо обороноздатності, підтримки армії. Але, на жаль, у парламенті не чують команду Радикальної партії. Ми кажемо, що країні треба радикальні зміни насамперед щодо створення робочих місць та гідної зарплати. На жаль, ці законопроекти дуже важко проходять у залі.


За участю Радикальної партії прийнято багато законів, зокрема щодо підтримки і розвитку вітчизняної промисловості, економіки. Також це закони, які стосуються обороноздатності нашої країни, соціальної сфери, безвізового режиму з Євросоюзом. Але цього недостатньо.


На жаль, парламент поки що так і не ухвалив пенсійну реформу, результатом якої мало б стати реальне підвищення виплат особам поважного віку, земельну та медичну реформи.