Який бюджет заплановано виділити на програму доступного житла для переселенців? У які терміни будуть виділені гроші? Чи буде право вибору житла?


Ольга ЛІЛЛЯК.


Київ.


Народний депутат Олег Недава (на знімку) (фракція Блок Петра Порошенка):

 


— Цьогоріч у місцевих бюджетах на програми Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву передбачено 157,4 мільйона гривень. Цих коштів недостатньо, оскільки учасники АТО, їхні сім’ї та внутрішньо переміщені особи також отримали право на державну підтримку в розмірі 50 відсотків вартості доступного житла та пільгові кредити. Тому разом з колегами підготував законопроект про внесення змін до держбюджету, які дозволяють відновити фінансування державних житлових програм. Зокрема, документ передбачає виділення мільярда гривень на програму доступного житла та мільярда гривень — на пільгове молодіжне кредитування.


За невеликий проміжок часу під законопроектом підписалися майже 50 народних депутатів з усіх фракцій. Є підтримка в адміністрації Президента, уряді, а найголовніше — в Комітеті Верховної Ради з питань бюджету, який нещодавно провів виїзне засідання в Донецькій області. Колеги перейнялися проблемами переселенців, що дало свої результати. Тому сподіваюся, до кінця цієї сесії законопроект буде ухвалено.


Щодо права вибору житла, хотілося, щоб громадяни отримували квартири в тих місцях, де є робота. Тому під час надання житла враховуватиметься насамперед цей факт. Також є ініціатива залучати роботодавців до фінансування програми.


Сергій МЕЛЬНИК.