Після того як на Запоріжжі п’ятеро жінок і один чоловік потрапили до лікарень регіону з діагнозом ботулізм, всі, кому належить в області, вирішили прояснити ситуацію.
Причиною чиновники бачать в’яленого ляща, якого продавали в популярних торговельних мережах обласного центру та Енергодара. Цікаво, що коли з’явилися підозри на ту зіпсовану рибу, товар... просто повернули постачальнику, бо діє мораторій на перевірки. Тобто і подивитися, що ж то за лящ, і, тим більше, утилізувати його ніяк не можна. І тепер обласні чиновники лише сподіваються, що риба, яку обґрунтовано підозрюють у важкому отруєнні людей, не випірне ще десь.
Утім, і це не все. Медична реформа у нас йде настільки «успішно», що ситуація 2015 року повторюється навіть у деталях. Тоді, нагадаємо, не було сироваток від основних важких інфекцій, і люди або помирали, або хапали дітей в оберемок та везли до Росії й Білорусі. Нині ж так само: коли в Бердянську на початку травня бродячі собаки протягом двох днів покусали двох дівчат, то транспортували їх до обласного центру (180 км). Адже тільки в Запоріжжі знайшли якісь залишки запасів антирабічного імуноглобуліну.
А стосовно ботулізму, то, як запевнили під час прес-конференції в Запорізькій ОДА, у державних медичних закладах сироватка від нього відсутня, мовляв, якихось папірців для закупівлі не вистачає. Проте родичам хворих порекомендували звернутися до знайомих у країні-агресорі і привезти ту сироватку звідти. Що останні й зробили, і тому поки всі постраждалі від отруєння лящем на Запоріжжі живі.