В Івано-Франківську триває мистецький фестиваль «Porto Franko». Феєрично-містичне дійство стартувало з обласного академічного театру, який на цей час перетворився на символічний летючий корабель. Кількавимірні локації було розташовано на даху, площі та в самому театрі, заходи відбувалися під світловий та звуковий супровід. З імпровізованої корми відомі письменники Тарас Прохасько читав-розповідав, як виник «Порт Франківськ на березі Карпатського моря», уривки з авторських «Рекреацій» зачитував Юрій Андрухович (на знімку). Глядачі також побачили фрагменти з неоопери жахів «Гамлет» (у головній ролі — актор драмтеатру Олексій Гнатковський). А ще театралізований концерт.

Загалом мистецький портал у місті буде відкрито до ночі проти наступного понеділка. Щодня тут відбувається до 20 найрізноманітніших заходів. У перший день уже виступили Руслана Лижичко та звучала гуцульсько-козацька рокова музика.
«Porto Franko» відбувається в Івано-Франківську вже втретє. За словами президента фестивалю Романа Григоріва, цього року приєднався одеський «Koktebel Jazz Festіval». Звідси і морська тематика: кораблі, пісок та порти. Однією з головних локацій фестивалю є палац Потоцьких, де відбуватимуться заходи трьох програм фестивалю, а саме: «Візуальна сцена», «Експериментальна музика та поезофонія», а також «Порт Палац». Удень дітей розважать різноманітні програми. Традиційною платформою також є обласна філармонія, Музей мистецтв Прикарпаття, театр ляльок та практично весь центр міста з головною музичною сценою на Вічевому майдані.
Не менш насиченою є й театральна частина фестивалю. Окрім вистав за участю івано-франківських та київських акторів, глядачі побачать покази драматичних колективів із Литви та Польщі.
 

Фото Миколи МАЦЮКА.