На переконання Президента, цього року необхідно здійснити підвищення мінімальної пенсії. «Думаю, що можна розглянути можливість перенести це з грудня на листопад або, може, навіть на жовтень. Прошу уважно вивчити цю можливість». Про це Петро Порошенко заявив на засіданні Національної ради реформ. У його роботі взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
Окрему увагу Петро Порошенко привернув до питання обмеження пенсій для працюючих пенсіонерів та їх оподаткування. «Наголошую на тому, що на сьогоднішній день ми зацікавлені в тому, щоб пенсіонери продовжували працювати. Не треба їх вичавлювати з робочих місць. Думаю, що це не виправдано на сьогоднішній день», — наголосив він.

На знімку: Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Президент України Петро Порошенко (зліва направо).

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

Глава держави нагадав також, що останні три роки було резонансним питання пенсійного віку. «Можу відкрити таємницю: коли уряд завершував черговий меморандум з МВФ, я брав на себе ініціативу і ми робили все можливе, щоб не дати нашим опонентам можливості завалити пенсійну реформу, штучно маніпулюючи з пенсійним віком. Вважаю основним досягненням, що для більшості пенсіонерів зазначений законопроект не передбачає підвищення пенсійного віку», — резюмував Президент, повідомляє його прес-служба.
Крім того, П. Порошенко переконаний у необхідності ретельного обговорення питання запровадження накопичувальної пенсійної системи: «Думаю, що тут потрібна прозора і відкрита, чесна і професійна дискусія. Така само, як і щодо добровільної накопичувальної системи». На думку керманича, у цьому питанні маємо ретельно проаналізувати досвід інших країн: «Потрібно ретельно вивчити це питання і прорахувати, бо, на жаль, маємо і негативний досвід роботи накопичувальної пенсійної системи, коли внаслідок девальвації національної валюти та стрибків інфляції люди залишались без своїх пенсійних накопичень».
Петро Порошенко також висловився за створення фондового ринку, який дасть можливість спрямувати такі накопичення, як інвестиції, в національну економіку.
У свою чергу Прем’єр-міністр Володимир Гройс-ман висловив сподівання, що пакет законопроектів щодо пенсійної реформи об’єднає парламентаріїв під час голосування за нього.

ДОСЛІВНО

Із сторінки у Фейсбуці Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини ГЕРАЩЕНКО:
«Рада реформ, присвячена пенсійній реформі: непроста й емоційна тригодинна дискусія. Тепер уряд має допрацювати законопроект і вже наступного тижня подати до Верховної Ради. Ключова позиція — відновлення справедливості: пенсія має залежати від стажу і страхових виплат, від зарплати. Передбачається збільшення пенсій уже цього року. Мені здається важливим той факт, що пенсійна реформа обговорюється задовго до виборів — це певний запобіжник від популізму. Вангую, що обговорення в Раді буде емоційним і непростим, ще більш важким, аніж медична реформа. Але ми маємо взяти відповідальність і зруйнувати нинішню несправедливу і застарілу систему нарахування пенсій, ураховуючи всі фактори, в тому числі й демографічний».