Чернігівщина стала першою областю в Україні, де запровадили єдину систему відеоспостереження за порядком у містах. Тільки тут 161 камеру об’єднали в систему чергової частини Головного управління Національної поліції в області.

Від Чернігова до Талалаївки, найвіддаленішого райцентру, — 250 кілометрів. Зрозуміло, що реагувати на порушення закону тепер можна справді оперативно. Камери відстежують рух авто підозрюваного у причетності до порушення порядку і не дадуть йому зникнути. Так, нещодавно у Корюківці тільки завдяки камерам удалося встановити особу, яка скоїла ДТП з травмуванням людини.
В ГУ Нацполіції в області відбулася презентація масштабного проекту «Мережа безпеки», на яку прийшли не тільки журналісти, а й голова обласної адміністрації Валерій Куліч та міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. Саме завдяки обласній адміністрації та органам місцевого самоврядування і були закуплені камери. Начальник ГУНП в області Едуард Альохін підкреслив: «Мережа безпеки» — це аналог інформаційних систем, які функціонують у розвинених країнах».
На реалізацію проекту з місцевих бюджетів уже спрямовано 6 млн. грн., найближчим часом очікується виділення ще 3,5 млн.
До кінця року в регіоні буде встановлено майже півтисячі камер, половина з яких вміють розпізнавати номерні знаки автомобілів та аналізувати зібрану інформацію. Вони інтегруватимуться з планшетами патрульних нарядів, які працюють у Чернігівській області. В перспективі — інтегрування з базами даних, які має Національна поліція України.
А голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч зазначив: «Ці камери потужні, дають змогу чітко розпізнавати найдрібніші деталі, що в свою чергу підвищить ефективність розкриття злочинів».
Міський голова Владислав Атрошенко пересвідчився в ефективності використання коштів, що були виділені з бюджету на програму «Безпечне місто»: «Торік це було 3,4 млн. грн., цьогоріч передбачається 5,8 млн. Виділені інвестиції досягли своєї мети, у системи є гарні перспективи. Комп’ютер стане слідчим, з яким важко сперечатися. Тепер усі сподівання на програмістів».
«Доступ до системи «Мережа безпеки» є лише у відповідальних осіб. Понад те, система запам’ятовує навіть їхні кроки, тож нецільове використання програми зведено нанівець», — запевнили журналістів в оперативному серці поліції (на знімку).
Представлення «Мережі безпеки» завершилося подарунком: голова ОДА передав ГУ Нацполіції два металошукачі. І запевнив, що тиждень порядок у Чернігові контролюватиме американський квадракоптер, придбаний на замовлення правоохоронців.
 

Фото надано сектором комунікацій ГУ НП у Чернігівській області.